Rezort zdravotníctva opäť ruší stanice rýchlej lekárskej pomoci

Businessman showing empty pockets to doctorsMinisterstvo zdravotníctva (MZ) SR začalo rušiť od začiatku tohto roka stanice rýchlej lekárskej pomoci (RLP). Znamená to, že v niektorých oblastiach už za pacientmi nebudú chodiť sanitky s lekármi, ale iba so zdravotníckymi záchranármi (RZP).

Zmeny sa v januári dotkli Kolárova, vo februári Sabinova, Rajca, Levoče, Kysuckého Nového Mesta a Tornale. V marci príde na rad Zavar, Rovinka či Bratislava Ružinov I.

Rezort zdravotníctva pacientov upokojuje. Hovorí, že zmenu urobil na žiadosť samotných poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby a so súhlasom operačného strediska. Ministerstvo už podobný krok urobilo v roku 2013, z RLP sa na RZP transformovalo 26 staníc.

“Pacienti to pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti nepocítia, bude poskytovaná ako doteraz – v plnej kvalite, rozsahu, dostupnosti a v najužšej spolupráci s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby,”
povedala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. Na zmeny v niektorých mestách ako prvý upozornil portál tvnoviny.sk.

Záchranárov čakajú v najbližšom čase aj ďalšie personálne zmeny, a to v ambulanciách rýchlej lekárskej pomoci s vybavením mobilnej intenzívnej jednotky. V takýchto sanitkách by po novom mohli byť nielen lekári s odborom urgentnej, intenzívnej medicíny či odborom anestéziológia, ale aj tí s inými vybranými špecializáciami – napríklad internista, kardiológ, neurológ či chirurg.

“Lekárov s pôvodne vyžadovanými odbormi je v praxi nedostatok a väčšina zásahov takýchto sanitiek je podobná tým so zásahom ambulancií rýchlej lekárskej pomoci,”
píše ministerstvo zdravotníctva v opatrení pre záchranárov.

Rezort zdravotníctva prednedávnom riešil s poskytovateľmi záchrannej zdravotnej služby aj financie. Rozhodol sa im dať vyššie paušály, tvrdí, že súčasné ceny im dostatočne nepokrývajú ekonomicky oprávnené náklady.

zdroj: TASR

Foto: fotolia.com