Ruskí vedci objavili nový druh HIV-1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nový genetický variant HIV rýchlo sa šíriaci v Rusku objavili ruskí vedci z Koľcova v Novosibírskom kraji. Informuje o tom internetová stránka www.naukogradpress.ru.

Podľa údajov ruského federálneho centra AIDS bolo v roku 2007 v Novosibírskom kraji nakazených HIV približne dvetisíc ľudí, v roku 2012 – už okolo 15 tisíc. Za posledných päť rokov sa vírus šíril s veľkou rýchlosťou. Na rozšírení epidémie sa výrazne podieľal nový rekombinantný variant HIV-1 – 02_AG / A.

,,Existujú dva typy ľudskej imunodeficiencie: HIV – 1 a HIV – 2. Každý z nich má rad subtypov. Napríklad subtyp C HIV – 1 je rozšírený v Afrike, podtyp A (I) – v Rusku, subtyp B – v USA a v krajinách Európy,“ píše autor článku Ivan Jakšin.

Po tom, ako sa dostanú do ľudskej bunky, si rôzne varianty vírusu môžu vymieňať genetický materiál – tak dochádza k procesu rekombinácie. Vznikajú rekombinantné formy vírusu, z ktorých každá dostane poradové číslo. Napríklad 02_AG je výsledkom spojenia genetického materiálu podtypov A a G HIV – 1 .

Ako vysvetlili odborníci jedného z najväčších virologických a biotechnologických centier Ruska s názvom Vektor, ktoré sa nachádza vo vedeckom mestečku Koľcovo v Novosibírskom kraji, v Rusku sa objavil nový genetický variant HIV – 1, v ktorom sa spojili rekombinantná forma 02_AG a ruský variant podtypu A. Rekombinantná forma 02_AG / A sa s vysokou rýchlosťou šíri nielen v Sibírskej oblasti (Kemerovo, Novokuzneck, Blagoveščensk, Chabarovsk), ale vyskytol sa už aj v Čečenskej republike, Kirgizsku a Kazachstane.

„Podľa vedúcej oddelenia retrovírusov Vektoru Natálie Gašnikovej, táto forma HIV – 1 môže byť najživotaschopnejším variantom vírusu v Rusku. Je možné, že sa bude šíriť oveľa rýchlejšie, než podtyp A, ktorý je v tomto smere lídrom. V regióne Novosibirska prvé prípady nákazy touto formou zaznamenali v roku 2006 . Dnes je viac ako 50 % zo všetkých nových prípadov HIV výsledkom nakazenia sa 02_AG / A,“ uvádza sa v texte ruskej stránky.

V priebehu štúdie vedci skúmali 17 vzoriek séra krvi odobratých u ľudí nakazených vírusom HIV – 1 . Deväť zo skúmaných genetických variánt HIV – 1 sú už známe podtypy A , B a rekombinantná forma 02_AG. Zvyšných osem vírusových genómov sú nové varianty rekombinantnej formy 02_AG / A HIV – 1 .

Podľa OSN , Východná Európa a Stredná Ázia sú jednou z dvoch oblastí sveta, kde v posledných rokoch naďalej pokračuje aktívne šírenie HIV. 52 % HIV pozitívnych ľudí z tohto regiónu pritom žije v Rusku.

Rýchlosť šírenia epidémie v Rusku a v regióne Novosibirska je vysoká, ale pritom vedci stále nevedia, akým variantom vírusov čelia. V medzinárodnej databáze je viac ako 600 genómov HIV izolovaných od obyvateľov Severnej Ameriky. Popritom je však dešifrovaných len 28 ruských genómov.

Úmerne rozvoju pandémie HIV sú pozorované nielen kvantitatívne, ale aj kvalitatívne zmeny. Dochádza ku skomplikovaniu vírusovej populácie v dôsledku vzniku nových variantov vírusov, ktorých vlastnosti sú nám často neznáme a nie sú preskúmané.

Ak by sme si chceli odpovedať na otázku, aké by mohli byť dôsledky vo vzťahu k rozvoju epidémie HIV, ako aj pre vytváranie nových antivirotík, vakcín, diagnostických testovacích súprav, je nevyhnutné zaplniť existujúcu databázu novými údajmi o štruktúre genómov cirkulujúcich v ruských variantom HIV – 1.

Foto: Laboratórium centra Vektor

Zdroj: http://www.naukogradpress.ru/glavnoe/2013/10/16/kol-tsovskie-ucheny-e-obnaruzhili-novy-j-variant-vich-1/