Sedavé zamestananie má porovnateľné riziká ako fajčenie

security

Máte sedavé zamestnanie alebo sa vo voľnom čase vôbec nehýbete? Už dávno je známe, že to zdraviu neprospieva, telu ubližujete rovnako, akoby ste fajčili.

„Fajčenie výrazne zvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb a sedenie môže byť v mnohých prípadoch rovnako nebezpečné,“ vysvetľuje kardiológ David Coven, ktorý pôsobí v nemocnici St. Luke’s-Roosevelt v americkom New Yorku. Potvrdzuje to aj vedecký tím doktorky Deborah Rohm Young, ktorá vo svojej novej štúdií tvrdí, že zvýšenému zdravotnému riziku pri sedavom zamestnaní sa vystavujú aj tí muži, ktorí pravidelne cvičia.

Vedci pritom skúmali 84 000 mužov vo veku 45 až 69 rokov. Zistili, že muži s nedostatkom fyzickej aktivity boli až o 52 percent náchylnejší na zlyhanie srdca. „Aj v prípade, že pravidelne cvičili, bolo toto riziko o 34 percent vyššie pri mužoch, ktorí sedeli päť a viac hodín denne, než u tých, ktorí posedávali maximálne dve hodiny denne,“ vysvetlila Deborah Rohm Young.

Riziko závažnej kardiovaskulárnej choroby sa podľa lekárov samozrejme dá znížiť fyzickou aktivitou,  no mnohokrát je ťažké dostatočne sa hýbať, keď je človek osem hodín denne pripútaný k počítaču za kancelárskym stolom. Podľa expertov to našťastie neznamená, že aktívny človek musí chodiť do posilňovne aspoň na pol hodinu denne. Postačí vraj aj „rezká“ desaťminútová prechádzka trikrát denne. „Aj keď to cvičenie nenahradí celkom, aspoň raz za hodinu by ste mali v práci vstať od stola a poprechádzať sa po kancelárii,“ odporúčajú v štúdii vedci.

Zdroj: topky.sk

Foto: fotolia.com