Sestier ubúda, povolanie by mohli zatraktívniť nové kompetencie

Ecg test of man.
Sestry na Slovensku by v budúcnosti mohli mať nové kompetencie. Naopak, niektoré by mohli prejsť na zdravotníckych asistentov. Vládni analytici sa chcú pozrieť, či by sa takto nedalo zatraktívniť toto povolanie. Sestier, ktorých je na Slovensku nedostatok, totiž naďalej ubúda. Model kompetencií prehodnocuje aj ministerstvo zdravotníctva.V porovnaní s krajinami Európskej únie a OECD má Slovensko sestier menej. “Česko, Poľsko a Maďarsko majú zdravotných sestier v priemere menej ako Slovensko, ich počet však pomaly rastie, zatiaľ čo počet slovenských zdravotných sestier pomaly klesá,” konštatuje sa v priebežnej správe z revízie výdavkov v zdravotníctve. Porovnanie so zahraničím tiež ukázalo, že slovenské sestry zarobia menej ako ich kolegyne v ostatných krajinách.

“Treba povedať, že nedostatkom sestier a pôrodných asistentiek trpí celá Európa. Štatistiky ukazujú, že do roku 2020 ich bude v Európe chýbať 500 000,” hovorí člen Rady a Prezídia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Milan Laurinc. Za nedostatkom vidí viacero dôvodov, ako napríklad ich odchod do dôchodku a nízky záujem o toto povolanie. “Ak si mladý človek zváži náročnosť práce sestry, možnosť pochybenia a finančné ohodnotenie v porovnaní s inými povolaniami, rozhoduje sa, žiaľ, pre iné zamestnanie,” poznamenal.

Sestrám a ich kompetenciám sa má preto venovať aj ďalšia revízia výdavkov v zdravotníctve. Analytici sa chcú zamerať na porovnanie počtu, nákladovosti a rozsahu výkonov zdravotných sestier na Slovensku a v zahraničí. “Cieľom je zistiť, či by zvýšenie počtu sestier a ich ohodnotenia mohlo zvýšiť efektívnosť výdavkov, ak by sa súčasne rozšíril rozsah výkonov, ktoré vykonávajú. Rovnakým spôsobom možno analyzovať aj zdravotných asistentov,” píše sa v materiáli.

Podľa komory by sa mohli uplatniť na pozíciách komunitných a školských sestier, čo by riešilo situáciu s nedostatkom lekárov v odľahlých oblastiach Slovenska. Novou kompetenciou sestier by mohlo byť napríklad predpisovanie špecializovaného zdravotníckeho materiálu ako plienky či inkontinenčné pomôcky, ktoré už raz lekár predpísal, alebo vyberanie stehov.

“Vieme si predstaviť, že by sestry mohli predpisovať vybrané lieky u pacientov, ktorí sú stabilizovaní v dlhodobej starostlivosti lekára. Dobrým príkladom je práve Poľská republika, kde sestry od roku 2015 môžu predpisovať lieky a zdravotnícke pomôcky,” doplnil Laurinc.

Ak by štát rozšíril špecializovaným sestrám kompetencie, pomohlo by to podľa komory skvalitniť zdravotnú starostlivosť aj ušetriť financie v systéme. “Zároveň by to bola motivácia pre súčasné sestry ostať v systéme, ale aj motivácia pre potenciálnych nových uchádzačov o štúdium odboru ošetrovateľstvo alebo pôrodná asistencia. Samozrejme, že zvýšenie kompetencií sestier a pôrodných asistentiek musí ísť súčasne ‘ruka v ruke’ s úpravou miezd,” zhrnul Laurinc.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com, TASR