Škola prominentných absolventov čelí policajnému vyšetrovaniu

Recht Unrecht Prozess Justiz Justitia - Part 1

Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave hrozí obrovský medzinárodný škandál. Polícia v posledných týždňoch totiž predvoláva jednotlivých zamestnancov a predstaviteľov tejto inštitúcie a preveruje mimoriadne závažné podozrenia, že tam v posledných rokoch ,,študovali” čierne duše – a to najmä zo zahraničia. Aj keď univerzita mlčí, hovorca policajného prezídia Michal Slivka potvrdil, že polícia tento prípad preveruje.

Paškova manželka aj bývalý šéf poisťovne: Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU), ktorá sídli na bratislavských Kramároch v blízkosti nemocnice – jej pobočky sa však nachádzajú aj mimo Bratislavy – je štátna vysoká škola. Vznikla v septembri 2002, jej súčasným rektorom je chirurg Peter Šimko.

SZU sa však preslávila najmä prominentnými absolventmi špecializovaného štúdia, ktoré sa končí titulom Master of Public Health (MPH). Absolvovala tam napríklad manželka bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku Jana, ktorá roky pôsobila ako šéfka odboru nehnuteľností v košickej Fakultnej nemocnici L. Pasteura. Školu vyštudoval aj bývalý šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai, ktorý pre megaškandál s podpísanými zmluvami poisťovne, ktorej šéfoval, s vlastnou tetou musel z postu riaditeľa odísť. No a titul MPH na Slovenskej zdravotníckej univerzite získali aj dvaja exriaditelia spomínanej košickej nemocnice L. Pasteura – Milan Maďar a Ladislav Rosocha, sused súčasného ministra zdravotníctva Viliama Čisláka.

Potichu: Podľa nášho zdroja, ktorý si neželá byť menovaný, pôvodne mali špeciálne jednotky nabehnúť do školy a v putách rovno z univerzity odvážať obvinených zamestnancov. No na pokyn ,,zhora, kvôli prominentnosti možných obvinených”, musí polícia postupovať potichu. Obvinených aj ostatných zamestnancov môže predvolávať na výsluchy iba písomne a postupne. ,,Razantný nástup by zabránil možnému zahladzovaniu stôp,” dodáva náš zdroj.

Aké podozrenia vlastne polícia preveruje? Ako sme už spomínali, je možné, že na univerzite študovali fiktívni študenti. A nebolo ich málo. ,,Ich počet sa ráta v desiatkach. Existujú dôkazy a indície, že ich je okolo sedemdesiat, z toho minimálne šesťdesiati nikdy neprekročili naše a dokonca ani hranice Schengenu. Najsmutnejšie na tom je, že ide o študentov z rizikových krajín, ako je napríklad Irán,” upresňuje náš zdroj a dodáva: ,,Napriek tomu, že do školy často nevstúpili ani raz, mali dostať diplomy tejto univerzity s akademickými titulmi a ťažiť aj z iných študentských benefitov.”

Univerzita tieto informácie zatiaľ nepotvrdila ani nevyvrátila. Na otázky, ktoré sme jej zaslali, nereagovala. A tak zatiaľ nie je jasné, či obvinené budú i špičky vo vedení univerzity, alebo len radoví zamestnanci. Hoci polícia potvrdila, že na prípade pracuje, žiadne podrobnosti k vyšetrovaniu kauzy zatiaľ neposkytuje.

Autor: VANDA FELŠÖCI RUSNÁKOVÁ

Zdroj: Plus 7 dní

Foto: fotolia.com