Spóry plesní spôsobujú rovnaké ťažkosti ako peľ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denné koncentrácie spór plesní v ovzduší dosahujú stále veľmi vysoké denné koncentrácie. Naďalej sa udržiava dominancia rodov Cladospórium, Alternária a Epicoccum. Upozorňuje na to Peľová informačná služba (PIS) na Slovensku so sídlom v Banskej Bystrici. Z alergologického hľadiska je ešte aktuálne vo vzduchu okrem peľu ambrózie ojedinele aj peľ paliny, slabo alergizujúcej pŕhľavy, peľ tráv z čeľade lipnicovitých, mrlíkovitých a astrovitých rastlín. Informovala o tom hovorkyňa Mária Tolnayová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom PIS na Slovensku.

„Peľová sezóna 2013 končí, peľové spektrum aj tento týždeň na celom území Slovenska ostáva nezmenené. Jeho celkové denné koncentrácie sa budú naďalej pohybovať v nízkych hladinách. Ani pri oteplení už nepredpokladáme nárast denných koncentrácií peľu ambrózie do alergologicky významných hladín. Pozvoľne budú klesať aj denné koncentrácie spór, no musím upozorniť, že je stále viac ľudí, ktorí trpia alergickou nádchou v dôsledku plesní a húb. Niet sa čomu čudovať – pevne zatvorené okná, zvýšená izolácia domácností, ale aj klimatické zmeny a znečistené prostredie veľmi často vedú k tomuto problému“, konštatuje RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici.

V prípade húb a plesní je mechanizmus alergickej reakcie rovnaký, ako pri peli rozličných rastlín (vrátane inváznych), potravín, či ďalších alergénov. Pritom pre väčšinu z nás nepredstavujú zdravotné riziko a náš organizmus s nimi dokáže koexistovať. Týchto mikroskopických organizmov existuje viac ako 10 000 druhov a mnohé z nich máme doma bez ohľadu na to, ako usilovne upratujeme. Plesne a huby teda nájdeme skoro všade, v interiéri aj vonku (nezvládajú jedine mrazy a extrémne teplé a suché počasie). V prípade vhodných podmienok sa rozmnožujú mikroskopickými výtrusmi, ktoré umožňujú šírenie vzduchom aj dotykom. Najčastejšie prejavy plesňovej alergie sú slzenie a pálenie očí (zápal spojiviek), vodnatá nádcha, časté kýchanie a pocit upchaného nosa, priedušková astma  a problémy s dýchaním, ekzém a začervenania pokožky (hlava, líca, lakťové jamky a pod.), v ťažších prípadoch systémové imunitné ochorenia, bolesť hlavy či spánkové ťažkosti.

Foto: archív RNDr. J. Lafférsovej