ÚDZS dostal vyše 116.000 prihlášok na zmenu zdravotnej poisťovne

schützen

Po vlaňajšom historicky najmenšom záujme chce zdravotnú poisťovňu v tomto roku zmeniť viac ľudí. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dnes oznámil, že eviduje 116.403 prihlášok na zmenu poisťovne od januára 2016. Prihlášky v súčasnosti posudzuje, výsledok by mal byť známy v druhej polovici novembra.

Vlani úrad kontroloval 93.070 prihlášok, 3437 nakoniec neuznal. “Dôvodom neakceptácie môže byť napríklad skoršie podanie prihlášky v inej zdravotnej poisťovni, nesúlad s centrálnym registrom poistencov, chybné rodné číslo, chyba v mene alebo v priezvisku a podobne,” vysvetľuje hovorkyňa úradu Soňa Valášiková.

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera očakáva, že jej pribudne takmer 40.000 nových poistencov. “Čo sa týka úbytkov z nášho poistného kmeňa, zatiaľ nepoznáme finálne čísla,” doplnil PR špecialista poisťovne Matej Štepianský. Union zdravotná poisťovňa očakáva podľa svojej hovorkyne Judity Smatanovej pozitívny celkový výsledok.

“Zdravotná poisťovňa musí potvrdiť prihlášku do 30. novembra bežného roka a do 30 dní odo dňa potvrdenia prihlášky je povinná zaslať poistencom preukaz poistenca,” vysvetľuje Valášiková.

Zmeniť zdravotnú poisťovňu je možné raz ročne, vždy najneskôr do konca septembra, pričom zmena sa akceptuje od 1. januára nasledujúceho roka. Poistenci až do konca roka používajú preukaz poistenca a európsky preukaz svojej terajšej zdravotnej poisťovne. Oba doterajšie preukazy sú povinní zdravotnej poisťovni vrátiť najneskôr do 8. januára 2016.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com