Unikátny test zistí, či chemoterapia pri rakovine prsníka pomôže

3d rendered illustration - breast cancerMultigenový test vhodný pre klinickú prax a ženy, ktorým lekár zistil rakovinu prsníka vo včasnom štádiu začala od 1. decembra 2013 v Českej republike preplácať tamojšia Všeobecná zdravotná poisťovňa (VZP). Unikátny test pomáha rozlíšiť, či pacientke chemoterapia pomôže, alebo naopak, bude pre ňu zbytočnou záťažou s rizikom vedľajších účinkov.

Ako uviedol hovorca VZP Oldřich Tichý, vďaka testu lekári získajú nástroj, ktorý im pomôže rozhodnúť sa pre najlepší postup na základe objektívnych kritérií a doslova “ušiť” liečbu pacientke na mieru. Vzorka nádorového tkaniva, ktorý sa odoberie pacientke, sa odošle na jediné centrálne pracovisko na svete. Výsledky sú známe do 7 až 10 dní a test tak priradí pacientke tzv. skóre recidívy od 0 do 100. Nižšia hodnota indikuje nižšiu pravdepodobnosť recidívy a slabší účinok chemoterapie, vyššie čísla naopak ukazujú na zvýšené riziko opätovného výskytu nádoru a tiež na vyšší pozitívny účinok chemoterapie.

Zaplatia 98 tisíc, môžu ušetriť 120 tisíc

Test pre jednu pacientku vyjde na 98 tisíc českých korún a indikovať ho budú môcť lekári v Komplexných onkologických centrách. Vzhľadom na to, že v nejednom prípade vďaka testu nebude potrebná chemoterapia, ktorá stojí 120 tisíc korún, ušetria sa peniaze na zdravotnú starostlivosť. “Napríklad štúdia v Írsku potvrdila, že vďaka testu u 342 pacientiek sa podarilo za rok ušetriť zhruba 23 miliónov korún,” konkretizoval hovorca. Podobné výsledky dosiahli aj vo Francúzsku, Holandsku, Maďarsku, či Mexiku. K 30. júnu 2013 využilo test 19-tisíc lekárov 70 krajín sveta spolu viac než 375 tisíc razy. V ČR bol test doteraz tiež dostupný, ale záujemkyne si ho museli platiť samy.

Zhubné nádory prsníka sú jedným z najzávažnejších epidemiologických problémov súčasnosti. V ČR ročne diagnostikujú viac ako 6 tisíc nových prípadov a na následky tohto ochorenia ročne umiera okolo 2 tisíc žien. Vlani VZP na celkovú zdravotnícku starostlivosť spojenú s diagnózami rakoviny prsníka presiahli dve miliardy českých korún.

Autor: PK

Ilustračné foto: Fotolia