Univerzita Komenského privítala významného hosťa

Sympatický laureát prestížnej novinárskej ceny počas svojej prednášky na Univerzite Komenského v Bratislave viackrát priznal, že investigatívna žurnalistika ho nadchýňa. Aj po štyridsaťročnej praxi je plný entuziazmu zo zmien, ktoré jeho investigatíva nastoľuje. I keď hľadanie pravdy je jeho hnacím motorom, Walt Bogdanich zdôraznil, že pri jej hľadaní nesmieme zabúdať na ľudskosť. “Najvypuklejším problémom súčasnej žurnalistiky je práve apatia médií a nedostatok investigatívnych novinárov v redakciách,” povedal Walt Bogdanich.

Nezastaví ho ani súd, ani mafia

Sám má na spoločenské krivdy cit a nemá najmenší problém nahlas o nich hovoriť, a to aj za cenu súdnych sporov, ako tomu bolo v pred dvadsiatimi rokmi. V žalobe stál voči cigaretovému koncernu Philip Morris a v hre bolo desať miliárd amerických dolárov. Walt Bogdanich krízu ustál vďaka svojej novinárskej neodbytnosti a súdne vyrovnanie vyústilo v jeho prospech. Energický šesťdesiatnik vyhlasuje, že jeho v hľadaní pravdy nezastaví ani žaloba, ani vyhrážky mafie.

Foto: Jana Pazderová
Pullitzer ako bonus

Ako pedagóg newyorskej Columbia University, budúcim novinárom radí myslieť ako vojakom – nekompromisne a rázne. Týmto sa riadi i on pri písaní materiálov o pochybných zdravotníckych zariadeniach, interných nekalých machináciách rôznych korporácií či jedovatých prísadách vo farmaceutických výrobkoch z Číny. V tejto šesť rokov starej kauze šanghajský importér dodával lieky s prímesou priemyselného rozpúšťadla. To Walta Bogdanicha primälo vycestovať do Číny a po vyčerpávajúcom pátraní a zbieraní dôkazov, podľa jeho vlastných slov, posunul ľudstvo zasa o krok vpred. “To je presne to, čo je v žurnalistike prioritné. Robiť svet lepším miestom. Pullitzerova cena je príjemný bonus,” povedal.

Hrdý na svoj prínos

Prevratný prínos do investigatívnej žurnalistiky Waltovi Bogdanichovi – okrem uznania odbornej verejnosti, zabezpečili aj ponuky zo strany tých najzvučnejších amerických médií. Printových i televíznych. On si však bez váhania vybral New York Times, elitné noviny s vyše storočným etickým kódexom. Filozofia denníka je prostá – základom je kvalitná vnútorná žurnalistika, odvaha a dravosť žurnalistu. A presne takýmto žurnalistom je Walt Bogdanich. Bez okolkov priznáva, že je na svoju doterajšiu prácu hrdý.

Zdroj: TASR

Foto: Jana Pazderová, fotolia.com