Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou má šéfovať Tomáš Haško

UDZS

Nové vedenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou by malo pred vymenovaním prejsť verejným vypočutím na parlamentnom výbore pre zdravotníctvo. Myslia si to poslanci Miroslav Beblavý (nezaradený) a Alan Suchánek (OĽaNO-NOVA). Predsedu výboru Štefana Zelníka (SNS) a ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) dnes vyzvali na ich zorganizovanie.

Opoziční poslanci kritizujú, že napriek tomu, že vláda v programovom vyhlásení hovorí o transparentnosti v sektore, v tomto prípade chýba. “Minister sa napriek tomuto záväzku a žiadosti opozície rozhodol neobsadiť najvyššie manažérske a odborné posty v zdravotníctve transparentným výberovým konaním, ale uprednostnil svoje osobné, politické rozhodnutie. Je preto absolútne základným predpokladom dôvery to, že jeho nominanti sa predstavia poslancom a verejnosti ešte pred vymenovaním,” píšu Beblavý so Suchánekom.

Šéf parlamentného výboru Zelník na verejné vypočutie nevidí dôvod. “Je to politikárčenie zo strany pána Beblavého a úplne zbytočné,” reagoval. Minister podľa jeho slov v pondelok (25.4.) výbor, v ktorom sedí aj Suchánek, informoval o zámere vymenovať do čela Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáša Haška. Dnes poslal jeho životopis. Haško v súčasnosti pôsobí ako zástupca riaditeľa UNB pre Nemocnicu Ružinov, v minulosti šéfoval Národnému onkologickému ústavu v Bratislave.

Zdroj: TASR

Foto: TASR