V Belgicku rýchlo pribúdajú falošné lieky

Fifty euro banknote whith pills on it

Belgická správa colníc oznámila, že v vlani zachytila vyše poldruha milióna kusov falšovaných liekov. Ide o obrovský nárast falošných liečiv voči roku 2012, keď colné úrady zhabali iba 6421 falzifikátov tohto typu.

Podľa dnešných belgických médií colníci vlani “stopli” vstup do krajiny presne 1,5113 miliónu falšovaných liekov. Riziko pre spotrebiteľov je v tom, že falšované lieky si nevyžadujú lekársky predpis a sú k dispozícii na internete, čo vysvetľuje ich rastúcu popularitu.

Obzvlášť populárne sú falošné tabletky viagry. Mnohé zo zhabaných nepravých farmaceutických výrobkov sa používajú proti vysokému tlaku, srdcovým chorobám alebo cukrovke, čo predstavuje obrovské riziko pre ich užívateľov, upozornilo federálne ministerstvo financií, pod ktoré správa belgických colníc patrí.

Riziko je v tom, že nepravé lieky nemusia obsahovať potrebné proaktívne látky, alebo, naopak, tieto látky sú v nich obsiahnuté v príliš vysokých dávkach.

Obrovský počet falšovaných liekov, ktoré úrady zachytili od roku 2012 do konca roku 2013, možno vysvetliť aj priebehom medzinárodnej operácie s krycím názvom Pangea, ktorá bola organizovaná s podporou Interpolu.

Okrem toho ministerstvo financií v roku 2012 vytvorilo špeciálnu jednotku zameranú na boj proti nedovolenému dovozu falšovaných tovarov cez internet.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com