Liečba pacientov s chorobou motýlích krídel v Brne

o

Vo Fakultnej nemocnici v Brne sa ako jediní v strednej Európe starajú o pacientov s “chorobou motýlích krídiel” z Ruska a Ukrajiny. Plastickú operáciu rúk  v tomto zdravotníckom zariadení absolvovala aj dvadsaťosemročná Viktoria Gugueva, navyše si odnesie domov pre ňu bežne nedostupný obväzový materiál za 50 tisíc Kč.

V Českej republike trpí touto vzácnou chorobou zhruba 250 pacientov. Choroba síce nie je liečiteľná, ale vďaka špecializovanej zdravotnej starostlivosti umožní pacientom prežiť kvalitnejší život. ” Som veľmi šťastná. Už niekoľko rokov som odkázaná na pomoc rodiny, pretože nie som schopná s postihnutou rukou variť, ráno sa učesať alebo vyčistiť si zuby. Teraz mám nádej na život s funkčnými prstami. Teším sa, ako budem zbierať maliny v záhrade, ” usmieva sa Viktória Gugueva.

Ako hovorí Lina Shiriaeva, členka predstavenstva nadačného fondu BELA, DEBRA Rusko, ktorý cestu do Brna sprostredkoval, práve sofistikovaná starostlivosť o takto postihnutých pacientov chýba v Rusku aj na Ukrajine. “Chýbajú nielen špecializovaní lekári, ale nie je k dispozícii ani obväzový materiál a traumatické krytie. Do minulého roku sa o pacientov s najzávažnejšími prejavmi starali lekári v Salzburgu. Sme radi, že v Česku môžeme využiť špičkové pracovisko na rovnakej úrovni, ktoré je zároveň finančne dostupnejšie, ” povedala Lina Shiriaeva.

Starostlivosť o týchto pacientov je veľmi nákladná. Po operácii sú najdrahšie špeciálne masti a obväzový materiál, ktoré v Rusku poisťovňa neprepláca a navyše sa ani nedá dostať.

Zdroj: medical.tribune.cz (krátené)

Foto: medical.tribune.cz, archív redakcie

Uverejnené so súhlasom Medical_Tribune