Česi prvý raz transplantovali pečeň od darcu dvom deťom

Chirurgická operačná sálaV Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) v Prahe po prvý raz transplantovali pečeň od jedného darcu dvom deťom. Pečeň darcu dostali dve deti vo veku štyri a štrnásť rokov. Podľa hovorkyne IKEM sa pacienti cítia dobre a obom časti transplantovanej pečene fungujú. Príprava na operáciu trvala celý deň, samotná transplantácia necelých 12 hodín.

IKEM vykonáva tzv. split pečene už od minulého roku – za 16 mesiacov dostali 18 pacienti pečeň od 9 darcov, pričom doteraz vždy išlo o dvoch dospelých pacientov alebo o dospelého a dieťa. Podľa dostupných údajov, takýto zákrok nebol vykonaný doteraz nielen v Českej republike (ČR), ale ani v strednej a východnej Európe. Je medicínsky, logisticky, prístrojovo aj kapacitne mimoriadne komplikovaný, a tak je príprava naň osobitne náročná.

Ako uviedol riaditeľ IKEM Aleš Herman, program tzv. splitu pečene zásadne skrátil čakaciu dobu na transplantáciu pečene v ČR. “Pred dvomi rokmi, keď program neexistoval, deti čakali na transplantáciu pečene vyše roka. V súčasnosti sú to v priemere dva týždne. Väčšinou je tak na čakacej listine jedno alebo žiadne dieťa”, uviedol Herman.

Autor: poly

Foto: archív redakcie