V Ázii sa nachádzajú kmene malárie odolné voči liekom

mosquito closeup

Malária je stále veľkým problémom, ktorý sa napriek desaťročia trvajúcemu úsiliu nedarí vyriešiť. Antimalariká sa ukázali ako jednou z účinných ciest v boji s touto zákernou chorobou, ale napriek tomu sa znovu objavujú správy o výskyte rezistentných kmeňov.

Ako uviedol denník The Independent, novou hrozbou sa stávajú rezistentné kmene, ktoré objavili vedci v Indii a Bangladéši. Ide predovšetkým o kmene rezistentné na artemisinin. Vzhľadom na migráciu ľudí z uvedených oblastí na západ hrozí riziko, že sa nebezpečné kmene malárie prenesú aj do Európy či Ameriky, čo by znamenalo značné medicínske aj logistické komplikácie pre postihnuté krajiny, ktoré doteraz podobný problém neriešili.

Štúdia zverejnená v odbornom časopise New England Journal of Medicine uvádza, že v afrických krajinách, kde sa malária hojne vyskytuje, vedci nebezpečnú rezistenciu nezistili. Výskum bol vykonávaný v Demokratickej republike Kongo, Nigérii a Keni. je tu však riziko, že ak sa rezistentné kmene dostanú aj do Afriky, doterajšie úspechy v boji s maláriou sa môžu stať minulosťou.

Obeťou malárie, ktorú rozširuje komár z rodu Anopheles, sa podľa údajov WHO stalo v roku 2012 viac ako 600 000 osôb, čo je oproti roku 2000 pokles o viac ako 40%. Najčastejšie na ňu umierajú deti do piatich rokov života a tehotné ženy, pričom najviac postihnutých hlásia krajiny subsaharskej Afriky.

Autor: poly

Foto: fotolia.com