V Levoči už operujú varixy aj laserom

Chirurgická operačná sála

Chirurgické oddelenie Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča začalo poskytovať pacientom novú laserovú metódu operácie varixov dolných končatín. Jej výhodou oproti klasickej operácii je najmä to, že je takmer bezbolestná, trvá len niekoľko minút a má priaznivejší kozmetický efekt. Laserové vlákno sa zavádza len z malého vpichu, takže odpadá nutnosť rezu v slabine, čím je podmienený menší výskyt pooperačných komplikácií a dochádza k skoršej rekonvalescencii. Ochorenie je podmienené geneticky, vyskytuje sa častejšie u ľudí, ktorí v zamestnaní strávia viac času na nohách, zhoršuje sa v tehotenstve, pri nadváhe, vykonávaní fyzickej záťaže, fajčení a taktiež pri nosení topánok s vysokým podpätkom.

Kŕčové žily sa najčastejšie vyskytujú na dolných končatinách. „Ich príčinou je vo väčšine prípadov nefunkčnosť dlhej povrchovej žily. Laserová metóda sa vykonáva pod kontrolou ultrazvuku z jednoduchého vpichu sa zavedie vlákno z periférie dolnej končatiny až do slabiny, kde následne pomocou laseru dochádza k termickému uzavretiu dlhej povrchovej žily,“ uviedol primár Chirurgického oddelenia MUDr. Alojz Haninec.

Varixy sú veľmi rozšíreným civilizačným ochorením, trpí ním viac než 50 % populácie. „V našom zdravotníckom zariadení sme novou laserovou metódou operovali prvé dve pacientky, ktoré mali kŕčové žily vhodné na tento typ operácie. S výsledkom boli veľmi spokojné a s menšími obmedzeniami mohli skoro ihneď pokračovať v normálnych životných aktivitách. Som rád, že môžeme poskytnúť pacientom novú metódu, ktorú sme doteraz neposkytovali,“ dodal MUDr. Alojz Haninec.

Ako uviedla hovorkyňa Agel SK Marta Csergeová, Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, a.s. poskytuje zdravotnú starostlivosť obyvateľom regiónu Spiš i širšieho okolia na úrovni súčasných poznatkov vedy a medicíny.

Autor: PK

Ilustračné foto: archív/ Juraj Slota