V Portugalsku zomrelo na legionársku chorobu sedem pacientov

Doctor with chest X-ray

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží však ďalších 49 z celkove 291 infikovaných. Ochorenie zasiahlo predovšetkým mesto Vila Franca de Xira.

Legionárska choroba sužuje Portugalsko. V krajine zaznamenali doteraz najvýraznejšiu prítomnosť ochorenia, ktoré si vyžiadalo už sedem obetí na životoch. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží však ďalších 49 z celkove 291 infikovaných, informovali tento týždeň v Lisabone tamojšie zdravotnícke orgány. Ochorenie zasiahlo predovšetkým mesto Vila Franca de Xira, ležiace asi 35 kilometrov severovýchodne od portugalskej metropoly.

Svetová zdravotnícka organizácia hovorí v súvislosti s výskytom ochorenia v Portugalsku o vážnej zdravotníckej situácii. Po zdroji nákazy sa zatiaľ ešte pátra. Ako však naznačil minister životného prostredia Jorge Moreira da Silva, predpokladá sa, že k rozšíreniu mohlo dôjsť v dôsledku ekologického zločinu, konkrétne emisie škodlivých mikroorganizmov. V tejto súvislosti kompetentní nariadili inšpekciu chladiacich veží istej továrne vyrábajúcej hnojivá, jej výsledky zatiaľ nie sú známe.

V spomínanom meste, v ktorom žije 125.000 ľudí, zostali v uplynulých dňoch kvôli ochoreniu uzavreté viaceré športové zariadenia, navyše sa dočasne pozastavili hodiny telocviku v školských zariadeniach. Mimo prevádzky sú aj všetky studne a verejné zavlažovacie zariadenia, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Ochorenie bakteriálneho pôvodu, ktoré sa v 15-20 percentách prípadoch končí smrťou, sa prejavuje po dvoch až desiatich dňoch bolesťami hlavy, celkovou slabosťou, teplotami presahujúcimi aj 40 stupňov, zimnicami a bolesťami svalstva. Nasledujú problémy s dýchaním a obvykle zápal pľúc.

Baktérie spôsobujúce túto chorobu identifikovali po prvý raz pri skúmaní desiatok pacientov, ktorí ochoreli v roku 1976 na stretnutí veteránov Americkej légie vo Filadelfii. Od toho je odvodený tak i názov pôvodcu ochorenia (Legionella pneumophila), ako aj samotnej choroby.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com