V Trnave začali vyšetrovať žlčové cesty cholangioskopom

foto choNa Internej klinike Fakultnej nemocnice Trnava v týchto dňoch pribudlo nové zdravotnícke zariadenie určené na vyšetrenie žlčových ciest – cholangioskop. S jeho pomocou je možná vizuálna kontrola optickou metódou i cielený odber vzoriek z podozrivých oblastí. „Fakultná nemocnica Trnava je prvé zdravotnícke zariadenie na Slovensku, kde sa cholangioskopické vyšetrenie bude realizovať. Zavedenie tejto metodiky vyplýva z potreby praxe,“ informoval riaditeľ nemocnice Ing. Martin Tabaček.

Cholangioskopické vyšetrenie sa bude používať u pacientov s podozrením na nádorové ochorenie, prípadne u pacientov, u ktorých nebude jasná príčina obmedzenia odtoku žlče. Možnosť odberu vzoriek z podozrivých miest a následná biopsia zabezpečí efektívne určenie diagnózy a potrebnej liečby pacienta. Cholangioskopom sa dá vykonávať aj litotripsia.

„Prvenstvo výkonu cholangioskopického vyšetrenia vo Fakultnej nemocnici Trnava znamená pre pacientov s problémami žlčových ciest veľmi veľa. Prístrojov, ktoré umožňujú takýto výkon, nie je veľa ani v Českej republike, na Slovensku je tento prvý. Trnavskú nemocnicu preto možno nazvať priekopníkom v tejto oblasti na Slovensku,“ konštatoval gastroenterológ Fakultnej nemocnice Trnava a Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny v Prahe doc. MUDr. Jan Martínek, PhD., ktorý urobil v Trnave prvé vyšetrenia.

Autor: ok

Foto: archív FN Trnava