VšZP chce motivovať slovenské nemocnice k šetreniu

Michal Svítok/TASR

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) chce slovenské nemocnice motivovať k šetreniu. Od nového roka preto upravila svoje úhrady kategorizovaných špeciálnych zdravotníckych materiálov (ŠZM). To sa však nepáči dodávateľom a výrobcom. Podľa združenia SK-MED, ktoré ich zastupuje, tak štátna poisťovňa spravila v rozpore s platnou legislatívou, čo VšZP odmieta. Situáciu analyzuje ministerstvo zdravotníctva.

Najväčšia poisťovňa na trhu platí nemocniciam za špeciálny zdravotnícky materiál v rámci platby za ukončenú hospitalizáciu. V prípade, že obstarávacia cena za materiál bude vyššia ako maximálna cena stanovená VšZP, rozdiel sa po novom stane súčasťou ceny za ukončenú hospitalizáciu. Nemocnice tak majú byť nútené snažiť sa nakupovať za lepšie ceny. Už v súčasnosti viaceré nakupujú špeciálny materiál za nižšie ceny, s akými počíta kategorizačný zoznam. Nové opatrenie sa nedotýka prípadného doplatku pacienta.

SK-MED poukazuje, že reguláciu cien špeciálnych zdravotníckych materiálov určuje platná legislatíva. “Zákon ustanovuje ministerstvo ako jediného regulátora v SR pre oblasť cenotvorby a určovanie rozsahu úhrad zdravotníckeho materiálu… Rozhodnutím VšZP – svojvoľne a bez súhlasu regulátora – upravovať od 1. januára 2015 maximálne úhrady špeciálnych zdravotníckych materiálov, dochádza zo strany VšZP k porušeniu platného zákona,” tvrdí združenie. SK-MED uviedlo, že diskusii o cenách sa nebráni, trvá ale na zákonnom a transparentnom riešení.

VšZP nesúhlasí s tým, že by išla nemocniciam znižovať platby, rozdiel za materiál, ktorý sa používa napríklad pri operáciách, dostanú v platbe za hospitalizáciu. Ak bude nemocnica nakupovať lacnejšie, dostane tak za pacientov viac peňazí. Šéf poisťovne Marcel Forai poukazuje, že už v súčasnosti vie jedna nemocnica kúpiť konkrétny materiál za 400 eur, kým iná za neho platí o 200 eur viac.

Zdroj: TASR

Foto: Michal Svítok/TASR