VšZP chce zlepšiť prevenciu cievnej mozgovej porážky, lekárom priplatí

3-fdb7a49941061068f57f3cd51ccad01a3e03408a

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) rozširuje preventívne prehliadky u všeobecných lekárov o vyšetrenie rizika vzniku cievnej mozgovej príhody. Nový výkon zavádza poisťovňa od júla, lekárom za skontrolovanie rizika u pacientov vo veku 40 až 70 rokov priplatí. Cievna mozgová príhoda je druhou najčastejšou príčinou smrti na Slovensku.

“Prevencia je lacnejšia ako liečba,” zdôraznil šéf VšZP Marcel Forai. Lekári tak majú pacientovi zisťovať, či netrpí srdcovou nedostatočnosťou a vyhodnotia špeciálny dotazník. Všeobecní lekári dostávajú v súčasnosti za preventívnu prehliadku 36 eur, za kontrolu rizika cievnej mozgovej príhody im poisťovňa priplatí 3,8 eura. VšZP odhaduje, že ročne sa jej tak zvýšia náklady na preventívne prehliadky o 500.000 eur.

VšZP zároveň spúšťa informačnú osvetovú kampaň spojenú s road show, na ktorej spolupracuje so Slovenskou nadáciou srdca. Po slovenských mestách tak bude putovať nadrozmerná nafukovacia maketa srdca. V televíziách sa okrem toho objavia spoty nabádajúce na prevenciu. Svoju tvár na tento účel prepožičal herec a mím Juraj Benčík. “Mal som v živote málo veselú príležitosť, že niekoľko mne známych a aj blízkych ľudí utrpelo náhlu mozgovú príhodu,” povedal s tým, že sa tak mohlo stať aj pre nízku informovanosť.

Za liečbu pacientov s mozgovou príhodou zaplatila VšZP vlani 21 miliónov eur. “Mozgová príhoda je druhá najčastejšia príčina smrti. Päťdesiat percent pacientov takto postihnutých zomiera do mesiaca a druhá polovica je invalidná s ďalšími dôsledkami a dopadmi na verejné zdravotné poistenie,” priblížil šéf sekcie ekonomiky VšZP Miroslav Vaďura. Priemerná ročná liečba u novo diagnostikovaného pacienta stojí 1000 eur, následne okolo 330 eur ročne.

Zdroj: TASR

Foto: TASR