VšZP nepredĺži zmluvy firmám spájaným s tetou Marcela Foraia

3-fdb7a49941061068f57f3cd51ccad01a3e03408a

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) nepredĺži zmluvy so spoločnosťami, ktoré sú spájané s príbuznou bývalého generálneho riaditeľa Marcela Foraia. O rozhodnutí informovala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

“Negatívna medializácia týchto spoločností neprispela a naďalej ani neprospieva dobrému menu poisťovne, ktorá chce byť dôveryhodným a spoľahlivým partnerom pre poistencov i poskytovateľov,” odôvodnil svoje rozhodnutie generálny riaditeľ VšZP Miroslav Vaďura. Zazmluvnenie týchto spoločností považuje za morálne a etické zlyhanie svojho predchodcu. Trom spoločnostiam Welix, Brilance a SPV sa končí platnosť zmlúv k 30. júnu 2016.

Zmluvy s tetou Annou Sučkovou stáli Foraia kreslo šéfa VšZP vlani v septembri. Napriek tomu, že ich bránil ako štandardné, po medializácii odstúpil. Na prípad vtedy upozornil poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený). Chcel, aby sa prípadom zaoberal parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Keďže však Forai z funkcie odišiel, nestalo sa tak.

“Som rád, že peniaze slovenských poistencov sa prestanú mrhať a rozkrádať, ale považujem za kľúčové, aby bola vyvodená zodpovednosť voči vedeniu VšZP,” reagoval pre TASR Beblavý. Poukázal, že súčasný šéf Vaďura nesie za zmluvy tiež zodpovednosť, keďže v čase ich uzatvárania sedel s Foraiom v predstavenstve, rovnako odobril predĺženie. Pripomenul, že na ich zrušenie vyzýval od minulého roka opakovane. “Pán Vaďura sa dnes nemôže vyviniť z niečoho, za čo bol spoluzodpovedný,” zdôraznil.

Beblavý upozornil vlani celkovo na sedem firiem, v ktorých pôsobila Anna Sučková a s ktorými VšZP uzatvárala zmluvné vzťahy počas pôsobenia Marcela Foraia. Ide o spoločnosti Bravia, Brilance, Medical Cassovia, Medical Partners, Medimas, SPV40 a Welix. Niektoré zmluvy pokračujú aj naďalej.

V prípade poskytovateľa Medimas je zmluva platná do 31. marca 2019, priblížila Balážová. VšZP má zmluvy aj s Medical Partners a Bravia. Keďže ide o poskytovateľov lekárenskej starostlivosti, zazmluvniť ich musí zo zákona. Zmluva s Medical Casovia bola podľa jej slov ukončená ku koncu marca minulého roka.

Na zmluvy medzi VšZP a spomínanými firmami si posvietil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Ten prešetroval desiatky zmlúv, medzi nimi aj tieto. Kontrola odhalila viaceré nedostatky, firmy Foraiovej tety však podľa ÚDZS zvýhodnené neboli, informovala televízia Joj. Spis úrad posunul Národnej kriminálnej agentúre.

Zdroj: TASR

Foto: TASR