WHO navrhuje znížiť odporúčanú dennú spotrebu cukru o polovicu

Various kinds of sugar, brown, white and refined sugarCukry by mali tvoriť menej ako 10% z celkového denného energetického príjmu človeka. Hovorí o tom aktuálne odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie platné od roku 2002. Podľa nového návrhu, ku ktorému do 31. marca 2014 prebiehajú verejné konzultácie a pripomienkovanie, by sa však denný príjem cukru mal znížiť na menej ako 5% z celkového energetického príjmu za deň. To by sa pozitívne odzrkadlilo na zdraví populácie.

Návrh novej smernice SZO sa opiera o analýzy publikovaných výskumov o spotrebe cukru a tiež o súvislosť spotreby cukru s nadmernou telesnou hmotnosťou a zubným kazom u dospelých aj detí. Päť percent celkového príjmu energie zodpovedá približne 25 gramom, teda asi 6 lyžičkám cukru za deň pre dospelého človeka s normálnou hodnotou Body Mass Indexu (BMI).

Navrhované obmedzenie príjmu cukrov sa vzťahuje na všetky monosacharidy (napr. glukóza, fruktóza) a disacharidy (napr. sacharóza alebo stolový cukor), ktoré pridávajú do potravín výrobcovia, kuchári alebo spotrebitelia, rovnako ako cukry, ktoré sú prirodzene prítomné v mede, sirupoch, ovocných šťavách a ovocných koncentrátoch.

Mnoho cukru je „skrytého“ v spracovaných potravinách, ktoré bežne nepovažujeme za sladkosti. Napríklad 1 lyžica kečupu obsahuje približne 4 g, teda približne 1 lyžičku cukru. Jediná plechovka sýtenej sladenej limonády obsahuje až 40 gramov, teda asi 10 lyžičiek cukru.

Autor: ok

Ilustračné foto: fotolia.com