Zamestnanci štátnych nemocníc dostanú vyššie mzdy

Doctors Nurse senior Female Patient in Hospital CorridorMinimálne o 4% porastú mzdy lekárov, ostatných zdravotníckych a nezdravotníckych pracovníkov vo fakultných a univerzitných nemocniciach. V ich finančnom ohodnotení sa to prejaví už od 15. januára 2014. „Máme eminentný záujem, aby o pacientov v našich nemocniciach bolo stopercentne postarané, aby dostávali zdravotnú starostlivosť aj ďalšie služby v potrebnej kvalite, preto je táto informácia o zvyšovaní platov pozitívna a verím, že nie posledná“, konštatovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Štátne nemocnice zvýšia laborantom či zdravotným asistentom základnú zložku mzdy dosiahnutú k 30. septembru 2013 najmenej o 4%. V roku 2012 zarábali iní zdravotnícki pracovníci vo fakultných a univerzitných nemocniciach v priemere 783 eur, priemerný plat sestier a pôrodných asistentiek dosiahol v týchto ústavných zariadeniach vlani 1 016 eur, lekári zarábali priemerne 2 500 eur.

Ako uviedla hovorkyňa Martina Lidinská, ministerstvo zdravotníctva vníma aktuálne zvýšenie platov ako spravodlivé ocenenie práce všetkých zamestnancov štátnych nemocníc v uvedených kategóriách. ,,Podpis Dodatku č. 3 ku Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, ku ktorému pristúpila Asociácia štátnych nemocníc SR so Slovenským odborovým zväzom zdravotníctva a sociálnych služieb a Lekárskym odborovým združením, je pozitívnym signálom, pretože profesie, ktorých sa zvýšenie týka, sú pre každodenný chod nemocníc nenahraditeľné a potrebné,” dodala.

Autor: ok

Foto: Fotolia

 

 

 

kontakt pre médiá: Mgr. Martina Lidinská, hovorkyňa MZ SR