Zdravotníci začínajú pripravovať protestné akcie

Female Doctor with Stethoscope Holding Piggy Bank with Bruised Eye and Bandage.

Zdravotníci avizujú protesty. Pripravovať sa na ne začínajú od dnešného dňa. Nepáči sa im novela zákona o odmeňovaní zdravotníkov, hoci sa ním rozšírila pôsobnosť pre všetky nemocnice. Doteraz mala garantovať platy len v tých štátnych.

“Novela sa mala týkať nielen nemocníc, ale aj ambulancií, kúpeľov či zariadení sociálnych služieb. Nie je to tak,” píšu v spoločnom stanovisku predstavitelia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA), Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov, Slovenskej komory fyzioterapeutov, Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb a Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek.

Zdravotníci poukazujú, že hoci sa s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom (nominant Smeru-SD) stretli k návrhu viackrát, ani raz nedošlo k dohode. Ten tak podľa ich slov nedokázal naplniť sľub jeho predchodkyne Zuzany Zvolenskej, že návrh nebude do legislatívneho procesu predložený bez dohody. “Musíme všetci viac zabojovať, aby nás bolo lepšie vidieť a počuť,” konštatovala prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová.

Predstaviteľom organizácií sa nepozdáva ani výška koeficientov pre výpočet základnej zložky mzdy. Neveria argumentácii ministerstva, že v budúcnosti bude možné ich modifikovať. Skeptickí sú aj k tvrdeniu, že príjmy zdravotníkov bude možné zvýšiť kolektívnymi zmluvami. “Je to nereálne, keďže zamestnávatelia údajne nemajú možnosť zvýšiť odmeňovanie osobným ohodnotením či príplatkami za kvalitu práce,” upozornila šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. Zdravotníci tiež požadujú, aby sa im koeficient zvyšoval spolu s dĺžkou praxe.

Vláda dnes schválila nový návrh ministerstva zdravotníctva, ktorý garantuje platy zdravotníkom nielen v štátnych, ale vo všetkých nemocniciach. Pôvodný návrh hovoril iba o tých štátnych. Ako poukázala Lazorová, mimo pôsobnosti zákona tak ostane asi tretina sestier. Pri iných profesiách môže byť podľa jej slov tento podiel aj vyšší.

Čislák dnes po rokovaní vlády uviedol, že pôvodne sa zvýšenie platov malo týkať iba zdravotníkov v 39 ústavných zdravotníckych zariadeniach. “Vychádzal som z toho, aby som dal na vládu návrh, ktorý je finančne krytý,” vysvetlil s tým, že po mnohých rokovaniach sa podarilo v rozpočte vyčleniť finančné krytie aj pre zdravotníckych pracovníkov v súkromných nemocniciach. Týkať sa to bude zhruba 120 zariadení. Na približne 38.000 takýchto pracovníkov sa prerozdelí okolo 55 miliónov eur. Priemerný nárast mzdy bude 16 percent.

Návrh upravuje mzdy 24 zdravotníckych profesií v nemocniciach, ako sú farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár, s výnimkou lekárov. Stanovuje minimálnu výšku ich základnej zložky mzdy podľa vzoru úpravy platov lekárov. Napríklad sestra má mať rovnako ako verejný zdravotník či fyzioterapeut základnú zložku mzdy najmenej vo výške 0,81-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve spred dvoch rokov.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com