Zdravotníkom sa plán ministerstva nepozdáva, chcú zákon pre všetkých

Milan kapusta, TASR

Zámer ministerstva zdravotníctva upraviť platy zdravotníkov v štátnych nemocniciach nenašiel pozitívnu odozvu u ich zástupcov. Od svojich pôvodných požiadaviek na zvýšenie platov u všetkých zdravotníkov ustúpiť nechcú. Ministerstvo však už avizovalo, že zákon by mal platiť len pre štátne zariadenia. Desiatok nemocníc sa tak nedotkne.

Sestry dnes okrem toho ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD) kritizovali, že s nimi riešenie ich platov od svojho nástupu ani raz neprerokoval. Plánované predloženie zákona o mzdách zdravotníkov preto Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) označila za nepríjemné prekvapenie. “Toto už nie je o platoch, tu ide o aroganciu,” skonštatovala prezidentka komory Iveta Lazorová.

Plán ministerstva sa nepáči ani Slovenskému odborovému zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb, na požiadavke zákona pre všetkých trvá. Ako avizoval jeho šéf Anton Szalay, v prípade potreby sú odbory pripravené obrátiť sa aj na poslancov. “Požadujeme, aby to malo celoplošnú pôsobnosť,” doplnil. Sestry sa zase chcú, pokiaľ minister zákon predloží bez prerokovania, obrátiť na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

“Žiadne naše požiadavky nerešpektovali,” sťažovala sa dnes prezidentka Slovenskej komory fyzioterapeutov Eva Solčániová s tým, že na ministerstvo pritom chodili rokovať niekoľko rokov. Súčasné riešenie nepovažuje za seriózne, zákon by mal podľa jej slov platiť pre všetkých. Viceprezidentka SKSaPA pre sestry pracujúce v nezdravotníckych zariadeniach Margita Kosturíková sa v tejto súvislosti pýta, prečo je Čislák ministrom len pre štátne nemocnice.

Platy zdravotníkov v štátnych nemocniciach by mal od januára budúceho roka upraviť nový zákon. “Dôležité je, že máme zákon o spoločnom odmeňovaní všetkých zdravotníckych pracovníkov, teda nielen sestier a pôrodných asistentiek. Rovnako dôležité je akcentovať skutočnosť, že MZ SR môže ovplyvniť zmeny len v zdravotníckych zariadeniach, na ktoré má priamy dosah,” povedal Čislák.

Právna norma má upraviť mzdy 24 zdravotníckych profesií v nemocniciach, ako farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár s výnimkou lekárov.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com