Zmeny preplácania špeciálneho zdravotníckeho materiálu ušetria milióny

schützen
Náklady na špeciálny zdravotnícky materiál (ŠZM) v posledných rokoch výrazne rastú. Za dva roky sa zvýšili z 85 na 139 miliónov eur, upozorňuje predbežná správa z revízie výdavkov v zdravotníctve. Vládni analytici odhadujú, že pokiaľ by sa tento materiál preplácal rovnakým systémom ako lieky, mohlo by sa ušetriť 29 až 47 miliónov eur ročne.

Ďalšia revízia sa preto zameria na vyčíslenie vplyvu zmeny systému úhrad, ak by sa zo zdravotného poistenia ŠZM uhrádzal iba do výšky najlacnejšej alternatívy v každej podskupine. Podobne ako lieky je ŠZM triedený do podskupín. “Na rozdiel od liekov sú všetky ŠZM uhrádzané v plnej výške, nielen do výšky najlacnejšej alternatívy v danej kategórii, ako je tomu pri liekoch alebo ostatných zdravotníckych pomôckach,” konštatuje sa v materiáli.

Ministerstvo zdravotníctva chce preto do marca budúceho roku analyzovať možnosti referencovania špeciálneho zdravotníckeho materiálu, kedy sa ceny určujú ako priemer tých najnižších. Rovnako zváži aj porovnávanie cien, za ktoré ho nemocnice nakupujú. Tento postup sa už používa pri nákupoch zdravotníckej techniky. Zmeniť by sa mohol aj postup pri samotných nákupoch. Tendre s jedným uchádzačom by sa mohli stať minulosťou, rovnako by sa kontrolovalo prepojenie firiem.

Najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa súhlasí s tým, že v jednotkových cenách aj v sortimente používaného špeciálneho zdravotníckeho materiálu sú rezervy. Vlani za špeciálny zdravotnícky materiál zaplatila 95 miliónov eur, najčastejšie šlo o materiál používaný v kardiológii. “Často sa používa drahší ŠZM namiesto zameniteľného a lacnejšieho,” povedala pre TASR hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Spomínané možnosti riešenia považuje štátna poisťovňa za cestu k efektívnejšiemu vynakladaniu peňazí. Najzložitejším by podľa VšZP bolo referencovanie cien. “Jednoduchším a rýchlejším riešením je z nášho pohľadu benchmarking cien porovnateľného materiálu nakúpeného jednotlivými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a transparentné podmienky verejného obstarávania s viacerými súťažiacimi dodávateľmi,” doplnila Balážová.

VšZP, ktorá vlani pristúpila k zmene úhrad pre nemocnice za ŠZM, v súčasnosti analyzuje výhodnosť centrálnych nákupov. “Tak ako už postupujeme v prípade niektorých drahých liekov, VšZP by vyrokovala s dodávateľmi čo najvýhodnejšie ceny a pre poskytovateľov by tento vybraný materiál nakupovala. V kontexte so zavádzaním DRG však treba povedať, že väčšina špeciálneho zdravotníckeho materiálu bude súčasťou úhrady za hospitalizačný prípad DRG a je teda na poskytovateľovi, aby tento materiál obstaral čo najefektívnejšie,” zhrnula Balážová.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com