Výživa do chladných dní. Aj jedlom sa dá zahriať.

Ľudia predchádzajúcich období vnímali striedanie ročných období intuitívne, moderný človek rozmaznaný tepelným komfortom svojho bytu, domu či pracoviska, by ale mal zapojiť i racionálne plánovanie.

Prechod od relatívne príjemných klimatických podmienok k nárokom zimného obdobia vyžaduje oveľa výraznejšie zmeny v jedálničku športovcov, ako si mnohí z nich uvedomujú. To, čo pre vás doposiaľ bolo „osvedčeným receptom“, sa náhle môže stať pre váš organizmus nevhodným balastom.

Na zimnej tréningovej trati vás môže stretnúť viac nečakaných a nie príliš príjemných „udalostí“, ako v lete. Riziko zranení je kvôli nevyspytateľnému povrchu oveľa väčšie a podobne nepríjemne sa môže prejaviť i svalová únava v dôsledku vyššieho zaťaženia vašej pohybovej sústavy. Nie je divu – na trase, ktorú poznáte takmer naspamäť, sa náhle môže objaviť celý rad prekážok, ktoré vyžadujú viac energie pre to, aby ste udržali balans, nehovoriac o rýchlosti behu. Zjednodušene sa dá táto situácia prirovnať k prechodu od behu po atletickom ovále k pretekom cez prekážky.

1. Základné odporúčanie pre tréning v chlade či dokonca mrazu je celkom jednoduché: zoberte si na trasu do batôžku i v sebe samotnom oveľa viac energie, než ste boli zvyknutí v teplejších obdobiach. Už v rámci nevyhnutnej „prvej pomoci“: v lete domov už väčšinou nejako dokrívate, ale v zime bude vaša energetická spotreba na návrat oveľa vyššia. Vhod vám prídu predovšetkým cukry, pár kúskov sušeného kandizovaného ovocia môže byť účinnou pohonnou látkou v núdzi, a pritom váži iba pár gramov. Dôvodom k tejto záťaži je, že tepelná pohoda vášho organizmu sa v teplejšom období udrží celkom ľahko i potom, čo musíte zastaviť, ale v zime vás môže prepadnúť triaška. Svaly sa pokúšajú zohriať telo zvýšenou samovoľnou a vôľou nekontrolovanou aktivitou, ale tento mechanizmus je vysoko energeticky náročný. Pár kúskov napríklad sušených sladených marhúľ skutočne pomôže.

2.  Ani v zime, dokonca tým predovšetkým v zime, nesmiete zanedbávať pitný režim. Namietate, že sa takmer nepotíte, a nemusíte teda toľko piť? Zásadný omyl – v chladnom ovzduší sa pri dýchaní odparuje z vášho tela oveľa viac vody, ako v lete. Niektorí športovci (nielen bežci, ale napríklad i lyžiari) túto skutočnosť nevnímajú a radšej pijú menej, pretože „odskočenie za stromček“ je podľa nich v mraze a so všetkými tými vrstvami oblečenia oveľa náročnejšie, ako v teple, kedy majú na sebe nanajvýš dve „šupky“. Opak je ale pravdou – v mraze sa z vás voda odparuje snáď všetkými pórmi bez toho, aby ste to cítili v podobe potu stekajúceho po čele.
3.  „Teplé“ nápoje vo vašej termoske môžu váš organizmus ochladzovať. Typickým príkladom je klasický čierny či zelený čaj. Tieto dva nápoje sa veľmi hodia v lete, ale v zime potrebujete tekutiny, ktoré vás skutočne zohrejú. Jednou z ideálnych „minerálok“ je horúci bujón, ale vhod príde i vývar s prímesami (lepšie chutí a navyše je v ňom viac minerálov).

4. Na zimnej trase  neľutujte záťaž, ktorú predstavujú termofľaše s nápojmi. Rozhodne si do nich nepripravujte „obvyklé“ čaje. Bežný čierny či zelený čaj má v konečnom dôsledku skôr ochladzujúci účinok, nehovoriac už o zakyslení organizmu po požití ovocných čajov. Oveľa vhodnejší je vývar z menej vzhľadného japonského čaju Kukicha, v ktorom je veľa čajových stebiel a vetvičiek, ale dokáže veľmi dobre zahriať a vyrovnáva vaše celkové PH, inak povedané – zbaví vás kyslosti.

Autor: Jan Štěrba

Zdroj: Run Magazine, hnonline.sk

Foto: Hospodárske noviny