Poplatky u lekárov majú dostať pravidlá

Doctor talking to senior patient

Vypísanie receptu, potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení, objednanie na prednostné vyšetrenie, ak lekár pacientovi nedá termín do desiatich dní – v týchto prípadoch by lekári v ambulanciách už čoskoro nemali vyberať poplatky. Poslanci Národnej rady SR dnes posunuli do druhého čítania návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zmeny v poplatkoch. Ministerstvo zdravotníctva si od nej sľubuje zavedenie jednoznačných pravidiel.

Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne. Pacient nebude za tieto činnosti platiť žiadnu úhradu, nakoľko sú súčasťou zdravotného výkonu. Zoznam takýchto výkonov možno nájsť v nariadení vlády 777/2004. Nová legislatíva nestanovuje presnú výšku možných poplatkov ani ich limity. Poplatky si stanovia samotní lekári, cenníky im budú schvaľovať samosprávne kraje. Iné, ako schválené poplatky, nebudú môcť vyberať.

“Táto problematika patrí dlhodobo k najproblémovejším témam v rezorte, občania ju vnímajú mimoriadne citlivo a poplatky rôzneho druhu zaťažujú a trápia pacientov. Preto sme sa rozhodli sprehľadniť túto oblasť a vyjsť v ústrety pacientom,” povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák. Na uvedený problém podľa jeho slov poukazovali aj mnohé pacientske podnety a sťažnosti, ktoré sa týkajú práve neprehľadného systému platieb v ambulanciách.

Zákon počíta s účinnosťou od 1. marca 2015. Poskytovatelia budú povinní doručiť samosprávnemu kraju podľa miesta prevádzkovania zdravotníckeho zariadenia zoznam zdravotných výkonov a služieb, pri ktorých možno požadovať úhradu najneskôr do 31. marca 2015. Samosprávny kraj má na schválenie tohto zoznamu 60-dňovú lehotu od jeho doručenia.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com