Zuzana Zvolenská doručila svoju demisiu do prezidentského paláca

Prezident SR Andrej Kiska už dostal v písomnej podobe demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD). Pre TASR to potvrdil šéf komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan.

“Pán prezident sa v krátkom čase rozhodne, kedy demisiu prijme a koho poverí vedením ministerstva,” dodal.  Zvolenská prijala v pondelok (3.11.) výzvu premiéra Roberta Fica a rozhodla sa pre odchod zo svojho postu. Dôvodom je podozrivý nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou.

Fico sa dnes vyjadril, že otázka nového šéfa rezortu zdravotníctva je predčasná. “Nemáme záujem, aby toto miesto zostalo dlhšie neobsadené. Pravdepodobne na krátky čas poverím niektorého z členov vlády riadením tohto rezortu a potom budeme hľadať vhodné riešenie,” poznamenal s tým, že je možné, že riadením rezortu na pár dní poverí podpredsedu vlády Ľubomíra Vážneho.

Z. Zvolenská tvrdí, že nebola o dianí v piešťanskej nemocnici riadne informovaná

Odchádzajúca ministerka podľa svojich slov nevedela, čo sa presne deje v piešťanskej nemocnici.  “Nominanti Ministerstva zdravotníctva SR v správnej rade ma riadne neinformovali o postupoch,” uviedla dnes vo svojom vyhlásení. Včera preto odvolala všetkých členov správnej rady nominovaných ministerstvom.  “Nechcem, aby vznikali nejasnosti okolo výberu CT prístroja, preto som sa rozhodla podať podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý má ako jediný možnosť preveriť zákonnosť postupu verejného obstarávania. Zároveň dávam podnet aj na Najvyšší kontrolný úrad,” povedala Zvolenská. Skonštatovala, že nevie preto dnes povedať, či postup bol, alebo nebol zvolený správne.

Z. Zvolenská zároveň pripomenula, že nemocnice vo forme neziskových spoločností nie sú organizáciami v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva. Nevzťahuje sa tak na nich jej príkaz o predchádzajúcom súhlase na začatie verejného obstarávania a ani na ich kontrolu.

Zdroj: TASR

Foto: TASR