České nemocnice eliminujú bezdomovcov vo svojich areáloch

Emergency services

Niektoré české nemocnice majú problémy s bezdomovcami a neprispôsobivými občanmi. Časť z nich sa spolieha na kamerový systém, iné strážia súkromné bezpečnostné služby, iné spolupracujú priamo s políciou.

Ako uviedli české médiá, nemocnica v Jihlave sa rozhodla použiť na zabezpečenie pokoja a poriadku v areáli nemocnice hliadky bezpečnostnej služby. S príchodom zimy sa v jej areáli začali túlať bezdomovci, ktorí spôsobujú čoraz viac problémov. „Obťažovali pacientov aj personál, sestry sa často báli chodiť v noci po chodbách,“ uviedol námestník riaditeľa jihlavskej nemocnice Alexander Filip. Hliadky majú prechádzať areálom v nepravidelných intervaloch počas celej noci a ich úloha je predovšetkým preventívna. Ako uviedol Filip, nemocnicu bude stáť táto služba 10 000 Kč a zmluva je uzavretá na pol roka. Po jeho uplynutí nemocnica vyhodnotí jej prínos a rozhodne sa, či ju uzavrie na dlhšiu dobu.

Nemocnica v Novom Meste na Morave sa spolieha na kamerový systém a spoluprácu s mestskou políciou. Podľa jej hovorcu Romana Kratochvíla príslušníci mestskej polície v nepravidelných intervaloch prechádzajú areálom nemocnice a pokiaľ ju o to nemocnica požiada, hliadka sa dostaví okamžite. Za túto službu mesto neplatí.

Nie je to inšpirácia aj pre slovenské nemocnice?

Autor: poly

Foto: fotolia.com