Známeho kardiochirurga obvinila polícia, mal zobrať úplatok

TASR

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil známeho kardiochirurga Viliama F. z prijímania úplatku v postavení lekára. Informáciu, ktorú priniesol spravodajský portál TV JOJ, potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová. „Podľa zistení polície mal v súvislosti s poskytnutím zdravotníckej starostlivosti prijať úplatok 3000 eur,“ uviedla Baloghová s tým, že v prípade dokázania viny hrozí lekárovi trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony polícia podľa Baloghovej nemôže poskytnúť v súčasnosti ďalšie informácie. Hovorkyňa nepotvrdila informáciu portálu TV JOJ, že okrem kardiochirurga boli obvinení aj členovia rodiny, ktorí mu mali úplatok odovzdať.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová priblížila, že obvinenie zo zločinu prijímania úplatku bolo lekárovi vznesené dnes. Viliam F. pritom nepôjde do väzby. “Obvinený je stíhaný na slobode,” doplnila Tökölyová.

Viliam F. podľa portálu noviny.sk dobrovoľne prišiel k vyšetrovateľovi Národnej protikorupčnej jednotky, ktorý ho predvolal na výsluch. Riaditeľ jednotky Róbert Krajmer uviedol, že lekára obvinili z toho dôvodu, že uprednostnil operačný zákrok mimo poradia. Dcéra nebohej ženy, o ktorú sa mal kardiochirurg starať, opísala, že úplatky si pýtal vopred. Najprv mu žena odovzdala 1000 eur, neskôr 800 eur a nakoniec ešte 1200 eur. Okrem peňazí lekár od rodiny údajne podľa portálu noviny.sk vzal aj hydinu.

Kardiochirurg bol v minulosti prednostom Kliniky srdcovej chirurgie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave. “Dnes je tu už zamestnaný len na dve desatiny pracovného úväzku, nie je v žiadnej vedúcej funkcii a v súčasnosti čerpá dovolenku,” informovala TASR hovorkyňa ústavu Dobroslava Krajačičová. V mene NÚSCH vyjadrila poľutovanie nad tým, že jeden zo zamestnancov ústavu je spájaný s korupčným konaním. “V prípade dokázania skutku, z ktorého bol náš zamestnanec obvinený, vyvodí zamestnávateľ voči nemu adekvátny pracovnoprávny postih,” uviedla. Zdôraznila zároveň, že k prednostnému zaradeniu pacienta na operačný výkon môže v NÚSCH dôjsť jedine v prípade zhoršenia zdravotného stavu pacienta, ktorý čaká na plánovaný chirurgický zákrok. “NÚSCH má informácie z médií, a preto nie je možné sa k nim vyjadrovať,” uviedla Krajačičová.

„Korupcia je v zdravotníckych zariadeniach neprijateľná, akékoľvek podmieňovanie zdravotného výkonu peňažným darom ministerstvo zdravotníctva odsudzuje,“ uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva zdravotníctva (MZ) Martina Šoltésová.

Rezort na informovanie o nekalých praktikách zriadil v novembri 2011 e-mailovú schránku korupcia@health.gov.sk, kde môžu ľudia posielať podnety. „Menovite podnet na tohto konkrétneho kardiochirurga nebol na uvedenú e-mailovú adresu zaevidovaný,“ reagovala ohľadom obvinenia Viliama F. Šoltésová. Od zriadenia e-mailovej schránky do konca minulého roka takto ľudia ministerstvu adresovali 415 e-mailov. MZ odstúpilo Národnej kriminálnej agentúre osem.

Viliam F. je významným slovenským kardiochirurgom, ktorý zrealizoval v roku 1998 prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku. Vlani kandidoval v priamych voľbách prezidenta SR, pričom sa mu nepodarilo postúpiť do druhého kola.

Zdroj: TASR

Foto: TASR