V Bruseli sa uskutoční veľká medzinárodná konferencia o ebole

3-28a5b2d986677e220dbcd70bb84132f5e7930d44

Najvyšší predstavitelia Európskej únie a afrických krajín sa zídu 3. marca, aby spoločne prediskutovali spôsob boja proti vírusu ebola, vrátane možností úplného odstránenia tejto smrteľnej choroby. Informovala o tom dnes Európska komisia.

Na medzinárodnej bruselskej konferencii sa podľa agentúry DPA zúčastnia aj prezidenti troch najhoršie postihnutých západoafrických krajín – Libérie, Sierry Leone, Guiney.Cieľom mítingu je podľa výkonného orgánu EÚ “zhodnotiť aktuálny boj s ebolou, skoordinovať ďalšie akcie pre celkovú elimináciu nákazy a prerokovať proces obnovy v najhoršie postihnutých krajín”.

Od prvého identifikovaného prípadu eboly zomrelo na túto chorobu od vlaňajška 8810 ľudí a ďalších 22.092 osôb sa ňou nakazilo, a to predovšetkým v Sierre Leone, Libérii a Guinei.

Európsku úniu bude na konferencii zastupovať šéfka európskej zahraničnej politiky Federica Mogheriniová, koordinátor EÚ pre boj proti ebole Christos Stylianides, ako aj niekoľko eurokomisárov. Brusel pozval tiež zástupcov Organizácie Spojených národov (OSN), Africkej únie (AÚ), Ekonomického spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS), Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB), ako aj európskych a afrických ministrov, mimovládne organizácie a výskumné inštitúty. Na konferenciu dostalo pozvanie vyše 80 delegácií.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com