Na slovenskom trhu sú opäť nebezpečné výrobky

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX kontrolné orgány vo Veľkej Británii a v Taliansku. Je možné, že tieto výrobky sa vyskytujú aj na Slovensku. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

ÚVZ SR upozorňuje na kozmetický výrobok s názvom PerfectToneWhite, lotion na bielenie pokožky, značky Babardos, krajina pôvodu – Barbados. Ide o 300-ml fľašu s oranžovým uzáverom. Zabalená je v kartónovom obale. Vo výrobku bola zistená prítomnosť látky hydrochinón. Látka podľa ÚVZ SR nie je správne označená v zozname zložiek.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX kontrolné orgány vo Veľkej Británii a v Taliansku. Je možné, že tieto výrobky sa vyskytujú aj na Slovensku. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Na snímke kozmetický výrobok s názvom PerfectToneWhite, lotion na bielenie pokožky, značky Babardos, krajina pôvodu – Barbados. Ide o 300-ml fľašu s oranžovým uzáverom. Zabalená je v kartónovom obale. Vo výrobku bola zistená prítomnosť látky hydrochinón. Látka podľa ÚVZ SR nie je správne označená v zozname zložiek.

Zdraviu škodlivé je i telové mlieko na bielenie pokožky s olejom z karotky. Jeho názov je 55H +Paris – Harmonie Reparateur a značka Laboratoire Pharmaplus. Krajina pôvodu nie je uvedená. Na trhu sa predáva v 500-ml bielej plastovej fľaši. Výrobok obsahuje hydrochinón.

ÚVZ SR upozorňuje aj na výrobok určený na bielenie pokožky s názvom 55H +Paris – Ultra Harmonie Reparateur, značky Laboratoire Pharmaplus. Krajina pôvodu nie je uvedená. Výrobok sa nachádza v 50-ml bielej tube a obsahuje hydrochinón.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX kontrolné orgány vo Veľkej Británii a v Taliansku. Je možné, že tieto výrobky sa vyskytujú aj na Slovensku. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Na snímke telové mlieko na bielenie pokožky s olejom z karotky. Jeho názov je 55H +Paris – Harmonie Reparateur a značka Laboratoire Pharmaplus. Krajina pôvodu nie je uvedená. Na trhu sa predáva v 500-ml bielej plastovej fľaši. Výrobok obsahuje hydrochinón.

Zistenie tejto látky v uvedených výrobkoch je podľa ÚVZ SR v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. Hydrochinón je látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie.

Zdroj: TASR

Foto: TASR/ÚVZ SR, fotolia.com