Zdravotníctvo by malo byť dofinancované na jeseň

Milan kapusta, TASR

Otázka tohtoročného dofinancovania zdravotníctva je stále otvorená. Rokovania o navýšení platby za poistencov štátu stále pokračujú, ich výsledky nechcú ministerstvá zdravotníctva a financií komentovať. Podľa informácií TASR by sa platba mala zvýšiť od októbra.

“Stále prebiehajú rokovania, po ich ukončení budeme informovať verejnosť,” povedal pre TASR hovorca rezortu zdravotníctva Peter Bubla. Ministerstvo rokuje o téme s Ministerstvom financií (MF) SR, žiada rozpustiť 50-miliónovú rezervu. Rezort nedávno potvrdil, že si je istý uvoľnením peňazí z niekoľkomiliónového balíčka. MF SR sa k téme predčasne nechcelo vyjadrovať.

Nová výška platby za poistencov štátu zatiaľ nie je potvrdená. MZ SR ju neprezradilo, štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) nedávno uviedla, že by mala byť vo výške 4,46 percenta. To by pre systém zdravotného poistenia znamenalo navýšenie o 86 miliónov eur ročne. V súčasnosti je to 4,16 percenta.

Zdravotné poisťovne deklarovali, že peniaze, ktoré im prídu navyše, posunú nemocniciam. Tým sa tento rok zvýšili náklady spojené so zákonným zvýšením platov lekárov a zdravotníkov. O dodatočné dofinancovanie zdravotníctva dlhodobo žiada Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá združuje vyše 60 neštátnych nemocníc. Ak podľa nej peniaze nebudú v systéme do jesene, nemocnice môžu skončiť v platobnej neschopnosti.

Zdroj: TASR

Foto: TASR