Budovy bratislavskej univerzitnej nemocnice sú v kritickom stave

thermal imaging of an isolation measure in progress

Budovy Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) sú morálne a technicky zastarané. Havarijný stav je kritický najmä v oblasti tepelného hospodárstva, vonkajšieho opláštenia a striech. Uviedla to hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská na margo poruchy kúrenia v nemocnici na Antolskej ulici v Petržalke. Tá je jedna z piatich prevádzok UNB.

Teplo tam momentálne zabezpečuje náhradný kotol, tečie i teplá voda. Nemocnica však niektorých prichádzajúcich pacientov či rodičky preventívne presúva do iných nemocníc UNB. Toto opatrenie trvá až do odvolania. Už hospitalizovaným pacientom však lekári poskytujú zdravotnú starostlivosť bez zmeny. Opatrenie sa netýka ani ľudí, čo idú do ambulancií.

Na stav budov upozorňuje UNB podľa Stano Maťašovskej dlhodobo. “Budovy boli projektované pred desiatkami rokov,” povedala pre TASR. V havarijnom stave je podľa nej aj zobrazovacia technika. “Opakovane poukazujeme na potrebu novej modernej nemocnice,” podotkla.

UNB nemá podľa hovorkyne k dispozícii vlastné finančné zdroje na modernizáciu a rekonštrukcie. Prostriedky vynakladá prioritne na odstránenie najakútnejších havarijných stavov. Peniaze zo zdravotných poisťovní idú na pokrytie nákladov na liečbu pacientov a na mzdy zamestnancov. “Často však nepokrývajú ani tieto primárne náklady,” povedala Stano Maťašovská.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR potvrdilo, že UNB žiadala tento rok od rezortu súhlas so začatím verejného obstarávania na kotol. “Aj ho dostala,” informoval hovorca MZ SR Peter Bubla. Ministerstvo podľa jeho slov vyčlenilo po dlhých rokoch na obnovu nemocníc 30 miliónov eur. “Ich riaditelia boli informovaní o možnosti uchádzať sa o peniaze,” konštatoval.

Rezort už podľa Stano-Maťašovskej avizoval UNB 2,2 milióna eur na odstránenie niektorých havarijných stavov či na rekonštrukciu pacientskych priestorov, ambulancií alebo kliník. “Z toho na opravu a rekonštrukciu niektorých technických častí vykurovacieho systému v nemocnici na Antolskej pôjde vyše 600.000 eur,” dodala.

Zdroj: TASR

Foto: TASR, fotolia.com