Zdravotníctvo treba dofinancovať, apelujú nemocnice na ministra

TASR

Rezort zdravotníctva treba podľa desiatok malých a stredných nemocníc dofinancovať. Na to, aby bol systém stabilný, je potrebných 95 miliónov eur, tvrdí prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko.

“Inak budú musieť nemocnice pristúpiť k nepopulárnym krokom,” povedal dnes Petko po pracovnom stretnutí s novým ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD). Tie zatiaľ nechcel konkretizovať.

Na nedofinancovaný systém Petko upozorňoval i minulý rok, vtedy hovoril napríklad o možnom rušení niektorých oddelení. Viac ako 70 nemocníc, ktoré asociácia združuje, potrebuje podľa neho peniaze na tohtoročné zvýšenie miezd zdravotníkov či zvýšenie minimálnej mzdy.

Petko upozornil, že ANS má so súkromnými zdravotnými poisťovňami podpísané zmluvy do konca apríla 2016. Od prvého mája sa teda môže stať, že poisťovne im znížia platby na úroveň decembra 2015. “Dostali by sme tak menej o desať percent, čo pre nás znamená veľký objem,” povedal Petko. S poisťovňami sa chcú stretnúť v krátkom čase.

Predstavitelia ANS majú z ministra dobrý pocit. Ďalšie pracovné stretnutie s ním by mali mať podľa Petka onedlho. Dnešné stretnutie s Druckerom bolo ich prvé, o niektorých veciach treba podľa Petka ešte viac diskutovať. Spomenul napríklad DRG. ANS sa nepáči, ako bola zadefinovaná základná sadzba. Poukázal i na potrebu medicínskych štandardov.

Petkovi neprekáža, že Drucker “nie je z fachu”. Myslí si však, že by sa mal obklopiť ľuďmi znalých pomerov v zdravotníctve.

Zdroj: TASR

Foto: TASR