Aktivisti a LOZ chcú bezplatné parkovanie pri nemocniciach

parkingOtvorený list adresovaný predsedovi vlády SR Róbertovi Ficovi odovzdali na Úrade vlády SR v utorok, 21. januára 2014 občianski aktivisti spolu s Lekárskym odborovým združením. Žiadajú ho aby pomohol zastaviť spoplatňovania parkovísk súkromnou firmou pri vstupoch do nemocníc Antolská a Ružinov v Bratislave.

Zároveň navrhujú problém riešiť plošne zákonnou úpravou tak, aby všetky parkoviská vo vlastníctve štátu, samosprávneho kraja, alebo obce priliehajúce k zdravotníckemu zariadeniu boli pre verejnosť bezplatné.

Kritizujú rezort aj vedenie neomocnice

Vyberanie poplatkov súkromnou firmou od pacientov, ktorí sa potrebujú čo najrýchlejšie dostať k lekárom a vyberanie poplatkov od lekárov, ktorí pacientom poskytujú zdravotnú starostlivosť, je podľa pisateľov listu “obyčajný hyenistický výber mýta za nevyhnutný vstup do nemocnice.” Poukazujú na to, že zmluva medzi Univerzitnou nemocnicou Bratislava a súkromnou firmou je jednostranne výhodná len pre firmu. Signatári postup ministerky zdravotníctva SR Zuzany Zvolenskej i riaditeľa UNB M. Bdžocha nazvali “oddaným prístupom k plneniu zmluvy”.

MZ SR: Zmluva je platná

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sa v spolupráci s riaditeľom UNB Miroslavom Bdžochom zaoberala problémom ihneď po nástupe do funkcie. “Táto téma bola pre MZ SR jednou z prioritných, pričom vedenie nemocnice vykonalo všetky dostupné právne úkony, aby bolo možné od zmluvy odstúpiť. Ak preto v súčasnosti niekto tvrdí, že rezort pod vedením Zuzany Zvolenskej doteraz v danej veci nekonal, klame,” uviedol tlačový odbor MZ SR. Ako spresnil, súčasné vedenie MZ SR spolu s UNB využili všetky dostupné právne cesty, ako zmluvu ukončiť.  Celkovo vykonali takmer 50 právnych krokov.

Zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie a zo šetrenia okresnej prokuratúry vyplýva, že zmluva je platná. Ak by nemocnica zmluvu vypovedala  bez relevantného právneho dôvodu alebo ju neplnila, vystavila by sa hrozbe platenia škody a straty zisku, ktoré by vysoko  prevýšili milión eur. To by zadlženú nemocnicu, ktorá má značné existenčné problémy, paralyzovalo a vážne ohrozilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Celé znenie otvoreného listu prinášame tu: otvoreny list parkoviska21.1.2014

Autor: ok

Foto: Fotolia