Aktivisti chcú bojovať za bezplatné parkovanie pred nemocnicami

Aktivisti, ktorí spočiatku bojovali za bezplatné parkovanie pred budovami bratislavskej univerzitnej nemocnice, by chceli dosiahnuť bezplatné parkovanie aj na iných verejných parkoviskách pred nemocnicami. O takúto zmenu sa pokúšajú aj opoziční poslanci. Aktivisti chcú zároveň hovoriť nielen s nimi, ale i ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou, aby takúto zmenu predložila. Rokovať by tiež chceli s premiérom Robertom Ficom, v prípade potreby aj s prezidentom, avizoval na dnes aktivista Miroslav Kollár.

Parkovisko pred petržalskou Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda, ktorá je súčasťou UNB, vlani spoplatnili. V súčasnosti sú po predbežnom opatrení súdu rampy zdvihnuté. “Sudca podľa môjho názoru dal veľmi pozitívny signál verejnosti aj aktivistom, že verejný záujem hlavne pred zdravotníckymi a sociálnymi zariadeniami musí byť na prvom mieste a prvýkrát súd predbežným opatrením ukázal, že sa oplatí bojovať za verejné záujmy, pretože rozhodol, že do rozhodnutia súdu nie je možné vyberať poplatky,” povedal riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Parkovisko – občianske územie

Aktivisti dnes parkovisko v reakcii na predbežné opatrenie označili za občianske územie, a to aj modrými znakmi v podobe zdvihnutých prstov do tvaru V. Aktivista Radoslav Herda poznamenal, že sa na parkovisku pred spoplatnením nekonala žiadna modernizácia. Podľa jeho slov len niekto využil priestor na obohatenie. K spoplatneniu prišlo 1. decembra 2013 na základe zmluvy medzi UNB a spoločnosťou ZIPP-S. Opatrenie súdu sa dotklo iba parkoviska v podobe spevnených plôch, parkovací dom ostal spoplatnený, rovnako parkovacie miesta pred nemocnicou v Ružinove.

Nemocnica sa v súvislosti so situáciou bránila, že zmluvu, ktorú uzavrelo predchádzajúce vedenie, vypovedať nevie. “UNB je stále v riziku platenia vysokej škody v prípade zneplatnenia zmluvy bez relevantného právneho dôvodu. Právnici nemocnie naďalej vyhodnocujú celú situáciu s ohľadom na nové posuny. Súčasné vedenie UNB sa nikdy nestotožnilo so zmluvou podpísanou bývalým riaditeľom Miroslavom Buchom v decembri 2011,” zhrnula hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Poslanci budú rokovať o možnej zmene

O bezplatné parkoviská pred nemocnicami sa v novele usilujú poslanci z viacerých opozičných strán. Tí potom, čo návrh takej legislatívnej zmeny stiahli z parlamentu, ho predložili opäť. Najbližšie by sa ním plénum malo zaoberať na májovej schôdzi. Ako priblížil poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS), v novele sa navrhuje, aby sa za parkovanie vyberali poplatky ako za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a ich výška by bola nula.

“Ak by takýto návrh prešiel, SR by bola unikát na celom svete, kde parkovanie, autá a parkoviská by boli súčasťou poskytovania zdravotnej starostlivosti. Legislatíva všade vo svete je jasná a nie je možné medzi poskytovanie zdravotnej starostlivosti zahrnúť autá a parkovanie,” povedala šéfka tlačového odboru rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Zdroj: TASR

Foto: TASR