Asociácia štátnych nemocníc zverejnila priemerný plat sestier

OLYMPUS DIGITAL CAMERA1.037 eur je priemerný hrubý mesačný plat sestier a pôrodných asistentiek so všetkými príplatkami v 24 štátnych zdravotníckych zariadeniach (ich zoznam uvádzame v závere správy) združených v Asociácii štátnych nemocníc SR. Informovala o tom hovorkyňa asociácie Ladislava Šustová v súvislosti s medializovanými informáciami a požiadavkami sestier a pôrodných asistentiek.

Zástupkyne sestier a pôrodných asistentiek od 2. do 4. októbra stanovali pred Úradom vlády SR. Počas svojho protestu sa stretli s ministerkou zdravotníctva SR Zuzanou Zvolenskou i premiérom Róbertom Ficom, ktorý im ponúkol garanciu platov, avšak len v štátnych a samosprávnych nemocniciach.

Podľa predsedníčky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej je táto ponuka neprijateľná, pretože podľa nich diskriminuje sestry ostatných zdravotníckych zariadení.

Sestry zároveň predsedovi vlády SR R. Ficovi predložili deklaráciu, v ktorej do šiestich bodov zhrnuli všetky svoje požiadavky. Okrem legislatívnej garancie platov je v nej aj požiadavka na riešenie personálnych normatívov v nemocniciach, riešenie situácie sestier v zariadeniach sociálnych služieb, ale aj požiadavka na lacnejšie lieky či kratší pracovný čas pre zdravotníkov pracujúcich vo viaczmenných prevádzkach. Podľa M. Kaveckej, na ťahu je vláda. Sestry a pôrodné asistentky chcú vo svojich protestoch pokračovať a postupne ich aj stupňovať.

O proteste sestier čítajte aj na http://www.primarnykontakt.sk/precitali-sme-za-vas/stanujuce-sestry-maju-za-sebou-chladnu-noc-balia-sa-domov/

Zoznam 24 zdravotníckych zariadení, ktoré združuje Asociácia štátnych nemocníc SR:

UN Bratislava

UN L. Pasteura Košice

FN Nitra

DFNsP Bratislava

DFN Košice

DFNsP Banská Bystrica

FNsP F. D. Roosevelta, Banská Bystrica

FN Trnava

FNsP J. A. Reimana Prešov

FNsP Žilina

FN Trenčín

UN Martin

FNsP Nové Zámky

NRC Kováčová

NÚ TBC, PCH a HCH Vyšné Hágy

ÚVN SNP Ružomberok

Nemocnica Poprad, a.s.

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s.

Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s.

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s.

Národný onkologický ústav

Východoslovenský onkologický ústav, a.s.

Inštitút nukleárnej a molekulárnej medicíny

Letecká vojenská nemocnica Košice, a.s.

 

Ilustračné foto: archív