Až 77 percent bábik z lacných obchodov môže ohroziť zdravie detí

Child in kindergartenPred možným výskytom 29 rôznych druhov zdraviu nebezpečných bábik varovala Česká republika krajiny Európskej únie prostredníctvom výstražného informačného systému RAPEX. Bábiky s mäkčenými plastovými časťami obsahujú ftaláty výrazne prekračujúce stanovený limit, a to rádovo až o násobky, najmä v hlavičkách bábik. Výsledky kontrol na trhoch, ale aj v kamenných obchodoch s lacným tovarom ukázali, že zo 70 bábik až 46, teda až 77% nezodpovedalo zdravotným normám.

„Situácia je závažná hlavne preto, že ide o hračky určené malým deťom, teda najcitlivejšej časti populácie,“ vysvetľuje hlavný hygienik ČR Vladimír Valenta. Na základe výsledkov šetrenia a vzhľadom na vysoký počet týchto výrobkov a ich široký sortiment sa zdá, že sa nevyhovujúce výrobky môžu na trh dostávať buď priamo z tretích krajín, častejšie ale nepriamo, zrejme cez iné členské štáty EÚ.

Riziko vysokého obsahu ftalátov v hračke spočíva v tom, že pri hre môžu prichádzať do kontaktu s ústami a kožou dieťaťa, môžu prechádzať do slín, zachytávať sa na ústach a sliznici a môžu byť spolu so slinami prehltnuté. Hlavné riziko je v ich pôsobení na reprodukčné orgány. Ďalším problémom je, že v absolútnej väčšine prípadov nie je možné dosledovať pôvod výrokov, keďže nie je známy ani dovozca alebo distribútor, a údaje o výrobcovi, ak sú vôbec uvedené, nie sú pravdivé.

Hlásenie o výskyte nebezpečných bábik sa na európskych trhoch objavuje v systéme RAPEX už od roku 2011. Avšak kým vtedy bolo za celý rok len pár hlásených prípadov, v roku 2012 ich bolo 56 v rámci EÚ a tento počet stále rastie. Českí hygienici sa preto v spolupráci s colnou správou rozhodli podniknúť opatrenia, aby zachytili tieto výrobky skôr, než sa dostanú do voľného obehu.

Autor: Eva Koperová

Ilustračné foto: Fotolia.