Bezplatné meranie očného tlaku využívajú desiatky ľudí

Foto Ján MiškovičDo Svetového týždňa glaukómu, ktorý tento rok prebieha od 9. do 15. marca, sa už tradične zapojila aj Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice, ktorá vo svojich očných ambulanciách bezplatne meria záujemcom vnútroočný tlak. Konziliárnu ambulanciu Očnej kliniky na Triede SNP 1 s týmto cieľom navštívilo od pondelka, 10. marca, vyše 70 záujemcov.

Zelený zákal, nazývaný aj tichý zlodej zraku, často prichádza bez varovných príznakov pre pacienta. Merania vnútroočného tlaku majú preto veľký preventívny význam. Včasné odhalenie zeleného zákalu a jeho vhodná liečba pomáhajú predísť trvalej strate videnia. Glaukóm je druhou najčastejšiou príčinou slepoty na svete. Postihuje všetky vekové skupiny ľudí, najväčší výskyt je však po 40. roku života a so zvyšujúcim sa vekom sa zvyšuje aj riziko vzniku tohto ochorenia. Na preventívne vyšetrenia by mali prísť najmä tí, ktorí majú strednú a vyššiu krátkozrakosť, ako aj pacienti s nízkym krvným tlakom. Podľa odhadov v dôsledku glaukómu na celom svete oslepne do konca roku 2020 až 11 mil. Ľudí.

Svetový týždeň glaukómu si pripomenuli aj v Banskej Bystrici, kde Lions klub zorganizoval zbierku použitých okuliarov pre krajiny tretieho sveta, v obchodnom centre záujemcom merali vnútroočný tlak a na radnici sa pod záštitou hlavnej odborníčky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre oftalmológiu MUDr. Marty Ondrejkovej, PhD.  uskutočnila prednáška o glaukóme pre širokú verejnosť.

Autor: ok

Ilustračné foto: Ján Miškovič