Brusel bude žiadať vysvetlenie, nie sú vylúčené vysoké sankcie

ID-10043158

Ministerstvo zdravotníctva Českej republiky (MZ ČR) čelí ďalšej nepríjemnosti. Minister zdravotníctva Svatopluk Němeček očakáva kontrolu auditorov z Bruselu, ktorí budú kontrolovať finančnú disciplínu pri nákupe drahej zdravotníckej techniky českých nemocniciach.

MZ ČR dostane v týchto dňoch list Európskej komisie, v ktorom mu bude oznámené zmrazenie preplácania dotácií z Integrovaného operačného programu (IOP) na kúpu medicínskej techniky pre nemocnice, ktoré má vo svojej pôsobnosti.

MZ ČR sa bráni tým, že neprimeranú “štedrosť” pri nákupoch prejavil ešte Němečkov predchodca Tomáš Julínek. V roku 2007 dostalo MZ ČR na zakúpenie finančne mimoriadne nákupov prístrojovej techniky nemocníc až 10 miliárd českých korún. Už vtedy však bolo preukázateľné, že marže spriaznených firiem sa pohybovali okolo 50 percent. Samotný Němeček vtedy ešte ako riaditeľ ostravskej nemocnice kúpil pre svoju traumatológiu CT, ktoré bolo dvakrát drahšie ako identické prístroje na trhu. Auditori z Bruselu si “posvietia” aj na ďalších päť miliárd českých korún, ktoré boli investované v regionálnych rozvojových programoch. Dôvodom je podozrenie, že netransparentné a predražené nákupy urobili aj regionálne nemocnice napr. vo Frýdku-Místku alebo v Klatovoch.
Pokiaľ sa potvrdí, že došlo k pochybeniu pri cenotvorbe a nákupoch zdravotníckej techniky, nie je vylúčené vyrúbenie pokuty až tri miliardy českých korún.
Autor: poly
Foto: fotolia.com