Chorobnosť na chrípku na Slovensku stúpa

Child at the doctor

Aj  keď v aktuálnom 5. kalendárnom týždni je mimo svojich škôl väčšina žiakov, počet chorých hlavne na akútne respiračné ochorenia (ARO) v Banskobystrickom kraji opäť stúpol. Navyše paradoxne sú chorí najmä žiaci základných a stredných škôl. V porovnaní s uplynulým týždňom stúpol počet chorých na ARO  o 12.3 percenta, chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) je približne na minulotýždňovej úrovni.  Z dôvodu vysokej chorobnosti hlási RÚVZ Lučenec za okres Poltár uzavretú Materskú školu v Málinci, kde ochorelo viac ako 60  percent detí.

V medziročnom porovnaní je však všeobecne menej chorých rovnako na ARO, ako aj CHPO.  Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý Banskobystrický kraj, túto štatistiku urobili na základe hlásení 63 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 51 percent lekárov pre dospelých z tohto regiónu. Epidemiológovia zatiaľ nezaznamenali v tomto kraji zatiaľ ani jeden prípad ochorenia na novú chrípku A(H1N1).

RÚVZ v rámci celého Banskobystrického kraja aktuálne eviduje vo 4. kalendárnom týždni v absolútnych číslach 5484 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť vyše 1520 prípadov na 100-tisíc obyvateľov kraja (údaj, ktorým sa relevantne dá porovnať chorobnosť v porovnaní s inými krajmi SR), a 388 prípadov chorých na chrípku. Chorobnosť v prípade chrípky je takmer 108 prípadov na 100-tisíc obyvateľov tohto regiónu. Najviac chorých na ARO v Banskobystrickom kraji v absolútnych číslach tentoraz hlásia okresy Lučenec (780 chorých), Rimavská Sobota (729), Veľký Krtíš ( 605( a Brezno so 566 chorými. Chorobnosť na chrípku je opätovne najvyššia v okrese Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, veľký Krtíš a Brezno. Podľa vedúcej oddelenia epidemiológie banskobystrického RÚVZ MUDr. Viery Morihladkovej epidemiológovia takýto vývoj očakávali a neustále sprísňujú epidemiologickú bdelosť.

Počet komplikácií z uvedených ochorení predstavuje 2,8 percenta z celkového počtu chorých. Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (73 prípadov), v 30 prípadoch zápalmi stredného ucha a v 50 prípadoch zápalom pľúc. Ochorenia na ARO v hodnotenom tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú vekovú skupinu žiakov základných a stredných škôl, najmenej malé deti od 0 do 5 rokov. Takmer identický trend je aj medzi chorými na chrípku.

Epidemiológovia opätovne upozorňujú, že chrípka je vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Vzhľadom na existenciu veľkého množstva iných respiračných vírusov, ktoré môžu vyvolať ochorenie podobné chrípke, sa samotná chrípka často podceňuje. Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia, ktoré môže končiť úmrtím. Klinicky závažný priebeh ochorenia epidemiológovia zaznamenávajú hlavne u starých a chronicky chorých ľudí, no často aj u zdravých ľudí pod 50 rokov. Znepokojujúco pôsobí hlavne skutočnosť, že až pri 96 percent smrteľných prípadov bola zistená absencia zaočkovania dostupnou očkovacou vakcínou.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com