Chrípka zatiaľ neútočí plnou silou

Doctor examining boy

Kým vlani aj predvlani bol v tomto období roka výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) omnoho vyšší, v 49. týždni aktuálneho roka epidemiológovia konštatujú, že ich počet mierne klesol. Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, chrípka ešte neukázala svoju silu a takýto priebeh chorobnosti do istej miery súvisí s pomerne teplým počasím.

V celom Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) evidoval RÚVZ 4246 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1430 osôb na 100.000 obyvateľov. Najvyšší počet ľudí s týmto ochorením je v okrese Lučenec, kde lekári evidujú vyše 800 prípadov. Takmer o polovicu menej chorých je v okresoch Veľký Krtíš (497), Žarnovica (479), Rimavská Sobota (451) a Brezno (446).

CHPO sa v BBSK vyskytli v 305 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 102 osôb na 100.000 obyvateľov. „Najviac chorých na chrípku je opäť v okrese Lučenec, nasledujú Rimavská Sobota, Revúca a Poltár. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO tentoraz najviac postihujú vekovú skupinu seniorov, nasleduje ekonomicky aktívne obyvateľstvo a deti základných škôl,“ uviedla Tolnayová. Len o niečo menej prípadov týchto ochorení sa podľa jej slov vyskytuje medzi adolescentmi a najnižšia chorobnosť je u najmenších detí.

Zdroj: TASR

Foto: fotolia.com