Cigarety v EÚ budú mať neatraktívny obal s varovaním, mentolové zakážu

man smoking cigaretteEurópsky parlament schválil zmeny v smernici o tabakových výrobkoch. Na obaloch cigariet budú obojstranné zdravotné varovania. Zaberať budú 65% prednej a zadnej strany a polovicu plochy bočných strán krabičiek, pričom pôjde o kombináciu textu a obrázku. Europarlament zároveň zakázal mentolové cigarety, na ktoré si najskôr navyknú mladiství. Z trhu by mali zmiznúť do roku 2020. Návrh na zákaz tenkých, takzvaných slim cigariet neprešiel. Aj tie by však mali byť ponovom v neatraktívnych obaloch so zdravotnými varovaniami ako iné cigarety.

„Prvýkrát budú naprieč EÚ na všetkých obaloch cigariet veľké varovania, zavádzajúce produkty, ktoré majú deti prilákať k fajčeniu, budú stiahnuté z trhu a elektronické cigarety začnú podliehať regulácii. O dva roky bude Európa svetovým lídrom v kontrole tabaku,“ povedala Linda McAvanová z Veľkej Británie, spravodajkyňa k spomínanej smernici.

Tieto zmeny majú v priebehu najbližších piatich rokov priniesť zníženie počtu fajčiarov o 2%. Ak ich v marci potvrdia členské štáty EÚ, začnú platiť od mája tohto roku. Jednotlivé štáty budú mať na implementáciu do národnej legislatívy dva roky.

V EÚ každoročne na následky fajčenia zomrie 700 tisíc ľudí. Väčšina začína fajčiť v mladosti a žiaľ, mnohí ešte pred dovŕšením 18. roku. Podľa odhadov v roku 2012 fajčilo až 28% obyvateľov EÚ.

Autor: ok

Foto: fotolia.com