Čislák odvolal kvôli kauzám riaditeľov nemocníc aj šéfa svojho úradu

TASR
Minister zdravotníctva Viliam Čislák odvolal riaditeľa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Ladislava Rosocha. Rovnaký osud čaká šéfa služobného úradu Martina Senčáka.

Košická univerzitná nemocnica údajne porušila zákon, keď firmu na upratovacie práce pre Urgentný príjem nevybrala vo verejnej súťaži, ale cez prieskum trhu. Upozornil na to Úrad pre verejné obstarávanie.

O svojich šéfov prišli aj veľké štátne nemocnice v Banskej Bystrici, Trnave a Poprade, ktoré podpísali zmluvy v rozpore so zákonom. Dôvodom boli premrštené ceny za stravovanie. Zmluvy boli podpísané na desať rokov, víťazné firmy boli pritom navzájom personálne prepojené. “Porušili zákon, tak sú odvolaní,” povedal minister.

Šéf nemocnice v Trenčíne, ktorá takisto podpísala zmluvu na predražené stravovanie odstúpil z funkcie už v lete. Napriek tomu, že mala zmluvy schváliť vláda, na jej rokovanie sa nedostali.

“Zmluvy boli uzatvorené v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách, neboli predmetom rokovania vlády a ani jej neboli predložené,” povedal dnes Čislák na brífingu. Dodal, že v tejto veci si uvedomuje aj zodpovednosť ministerstva zdravotníctva, lebo malo riaditeľov nemocníc informovať o tom, že zmluvy majú ministerstvu poslať na posúdenie.

“Na najbližšom rokovaní vlády preto predložím návrh, aby bol z funkcie odvolaný aj vedúci služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martin Senčák.”

Denník SME v spolupráci s Transparency International zistil, že štyri štátne nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní za desať rokov 81 miliónov eur s DPH. Firmám platia za dodávku stravy, pričom jej cena na deň pre pacienta sa v tendroch pohybuje od 8,3 do 10,8 eura. Iné nemocnice, sociálne či geriatrické zariadenia za stravu pre pacientov platia o polovicu menej.

Ďalej denník upozornil, že do súťaže o dodávku stravy sa prihlásili personálne prepojené firmy Dora Gastro Slovakia a Hospital Catering Solutions. Predseda predstavenstva Dora Gastro Peter Bittó podpísal zmluvu v trnavskej nemocnici, v Trenčíne už zmluvu podpisoval za Hospital Catering Solutions, ktorej väčšinovým akcionárom je schránková firma v Luxemburgu.

Firma Hospital Catering Solutions v roku 2012 nemala zamestnanca a na účte mala základné imanie 5000 eur, napísal denník. Verejné obstarávanie nechali nemocnice urobiť externej firme, žilinskej spoločnosti Euro Dotácie.

O upratovacej firme v Univerzitnej nemocnici v Košiciach informoval denník Korzár. Upozornil na to, že vedenie tejto nemocnice vybralo firmu na upratovanie urgentného príjmu v rozpore so zákonom. Kontrola Úradu pre verejné obstarávanie zistila, že nemocnica vybrala firmu na základe prieskumu trhu a neurobila verejné obstarávanie.

Riaditeľ popradskej nemocnice J. Tekáč sa odmieta vzdať funkcie

Riaditeľ Nemocnice Poprad, a.s., Jozef Tekáč odmieta odstúpiť zo svojej funkcie pre kauzu koncesií na prevádzku stravovacieho zariadenia spoločnosťou Dora Gastro Slovakia, s.r.o. „Neviem sa stotožniť s niektorými dnešnými tvrdeniami pána ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, ako napr. s tým, že so všetkými riaditeľmi sa pred ich odvolaním osobne stretol. Pán minister sa so mnou osobne nestretol, hodinu pred dnešnou tlačovou besedou ma telefonicky požiadal, aby som sa vzdal funkcie z osobných dôvodov. Ja sa odmietam vzdať funkcie z osobných dôvodov, nakoľko nie som si vedomý žiadneho pochybenia, kvôli ktorému pán minister odvoláva riaditeľov dotknutých nemocníc,“ zdôraznil Tekáč.

Minister podľa neho odvoláva riaditeľov pre porušenie zákona o rozpočtových pravidlách, avšak popradská nemocnica už od roku 2006 existuje ako akciová spoločnosť a na akciovú spoločnosť sa zákon o rozpočtových pravidlách nevzťahuje. „Konštatujem, že manažment popradskej nemocnice neporušil žiadny zákon, čo uviedol aj renomovaný advokát v denníku SME. Ja sám som pána ministra o tejto skutočnosti včera dopoludnia informoval mailom,“ upozornil Tekáč.

Dodal, že predmetnú koncesnú zmluvu nepodpisoval ako riaditeľ popradskej nemocnice, ale ako predseda predstavenstva, ktoré je štatutárom nemocnice. Zmluvu podpisoval s ďalším členom predstavenstva a za zmluvou si plne stojí. „Je preukázateľne ekonomicky výhodná pre popradskú nemocnicu a ešte raz zdôrazňujem, nedošlo k žiadnemu porušeniu zákona. Ako manažér tu pracujem osem rokov a nemocnica má za toto obdobie vysoko pozitívne hospodárske výsledky a ja osobne odmietam byť zaťahovaný do politických bojov,“ konštatoval Tekáč. Do koncesnej zmluvy ho podľa jeho slov nikto netlačil, k projektu vedenie pristúpilo z dôvodu, že stravovacie zariadenie bolo v havarijnom stave.

K tomu, či má ministerstvo právomoc ho odvolať aj napriek jeho nesúhlasu, sa nevedel vyjadriť. Zároveň nemá informácie o tom, ako na ministrove slová reagovali riaditelia ostatných dotknutých nemocníc v Trenčíne, Banskej Bystrici a v Trnave. Denník SME v spolupráci s Transparency International zistil, že štyri štátne nemocnice – v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade – zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní za desať rokov 81 miliónov eur s DPH. Firmám platia za dodávku stravy, pričom jej cena na deň pre pacienta sa v tendroch pohybuje od 8,3 do 10,8 eura. Iné nemocnice, sociálne či geriatrické zariadenia za stravu pre pacientov platia o polovicu menej.

Minister zdravotníctva pritom dnes na brífingu potvrdil, že sa s troma riaditeľmi štátnych nemocníc, ktoré uzavreli predražené zmluvy s externými firmami na dodávku stravy, dohodol na odchode z funkcie. Konkrétne ide podľa jeho slov o riaditeľov trnavskej, popradskej a banskobystrickej nemocnice. “Zmluvy boli uzatvorené v rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách, neboli predmetom rokovania vlády a ani jej neboli predložené,” povedal Čislák. Dodal, že v tejto veci si uvedomuje aj zodpovednosť ministerstva zdravotníctva, lebo malo riaditeľov nemocníc informovať o tom, že zmluvy majú ministerstvu poslať na posúdenie. “Na najbližšom rokovaní vlády preto predložím návrh, aby bol z funkcie odvolaný aj vedúci služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martin Senčák,“ dodal minister.

Zdroj: TASR
Foto: TASR