Čislák sa do rozpočtu pousiluje získať viac peňazí

Minister zdravotníctva Viliam Čislák po dnešnom stretnutí s Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS) garantoval, že do rozpočtu na rok 2015 sa pre zdravotníctvo pousiluje získať viac peňazí. O návrhu štátneho rozpočtu aktuálne rokuje parlament.

“O spôsobe, ako to urobiť, ešte rokujeme,” povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová, podľa ktorej by sa rozpočet mohol pravdepodobne navýšiť cez rozpočtové opatrenia.

ANS, ktorá združuje asi 60 neštátnych nemocníc, dnes Čisláka upozornila na to, že navrhovaný rozpočet pre zdravotníctvo je nedostatočný a chýba v ňom asi 100 miliónov eur. Od ministra podľa neho dostali verejný prísľub na navýšenie zdrojov.

Prezident asociácie Marián Petko poukázal na to, že návrh rozpočtu pre budúci rok je oproti tohtoročnému nižší o 80 miliónov eur. Ďalších 20 miliónov eur potrebujú nemocnice, ktoré asociácia združuje, na vykrytie zákonného navýšenia platov lekárov a zvýšenia minimálnej mzdy zdravotníckych a nezdravotníckych pracovníkov.

Ak podľa Petka k týmto krokom dôjde, v nemocniciach, ktoré asociácia združuje, bude zmier a pacient nepocíti komplikácie. “Zároveň nám bolo povedané, že to bude riešené cez poistencov štátu a tieto finančné prostriedky dostaneme cez zdravotné poisťovne,” dodal.

Stretnutie s ministrom dnes mali aj predstavitelia Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Šéf LOZ Peter Visolajský tvrdí, že viac peňazí v rozpočte nemusí hneď znamenať, že sa nemocnice budú mať lepšie. “Kauza CT otvorila ľuďom oči… Financie, ktoré má zdravotníctvo k dispozícii, sú nemalé, no idú do zlých rúk,” skonštatoval. Podľa Visolajského je tu zdravotníctvo na to, “aby plnilo gágory finančným sponzorom politických strán”. No každé jedno euro, ktoré sa dostane k pacientovi, pomôže, dodal.

Zdroj: TASR

Foto: TASR