Koronavírus dorazil do Európy, na Blízkom východe má ďalšiu obeť

who-logo1

Svetová zdravotnícka organizácia informovala o ďalšej obeti infikovanej koronavírusom blízkovýchodného respiračného syndrómu (Middle East respiratory syndrome coronavirus – MERS-CoV) v Saudskej Arábii. Je ňou 56-ročná žena so sprievodnými patológiami z Východnej provincie. Žena ochorela 26. októbra 2013 a zomrela 30. októbra 2013. Nebola v kontakte s chorými, u ktorých bolo ochorenie laboratórne potvrdené skôr.

Medzitým prvý prípad nákazy oznámilo Španielsko. Ide o ženu, ktorá sa nedávno vrátila zo Saudskej Arábie. V Európe zaznamenali po dva prípady v Británii a v Nemecku, po jednom vo Francúzsku a Taliansku.

Od septembra 2012 SZO zaznamenala vo svete celkove 150 laboratórne potvrdených prípadov nakazenia sa ľudí MERS-CoV, vrátane 64 smrteľných prípadov. Naposledy boli hlásené štyri laboratórne potvrdené prípady – jeden v Ománe a tri v Saudskej Arábii. Pokračuje zisťovanie možných zdrojov nákazy.

Na základe aktuálnej situácie a dostupných informácií SZO dôrazne odporúča všetkým členským krajinám pokračovať v epidemiologickom dohľade nad ťažkými akútnymi respiračnými ochoreniami (SARI) a pozorne sledovať akékoľvek neobyčajné prejavy.

Poskytovateľom zdravotnej starostlivosti sa odporúča zachovávať bdelosť. Osoby, ktoré sa vrátili z Blízkeho východu a u ktorých sa rozvinulo SARI, treba otestovať na MERS-CoV v súlade s aktuálnymi odporúčaniami.

U chorých diagnostikovaných a do dnešného dňa registrovaných pacientov sa najprv rozvinulo respiračné ochorenie. Neraz trpeli hnačkou, a ťažké komplikácie sprevádza renálna nedostatočnosť a syndróm ťažkej respiračnej nedostatočnosti (ARDS) so šokom. U ľudí s veľmi oslabenou imunitou sa môžu rozvinúť atypické príznaky a symptómy.

Viac na: http://www.who.int/csr/don/2013_11_04/en/index.html

Autor: PK