Čína potvrdila ďalšie dva prípady vtáčej chrípky A(H7N9)

vtáčia chrípkaNárodný výbor pre zdravotníctvo a plánovanie rodiny Číny informoval Svetovú zdravotnícku organizáciu o ďalších dvoch laboratórne potvrdených prípadoch ochorenia ľudí nakazených vírusom vtáčej chrípky A(H7N9).

Jedným z nich je trojročný chlapček z provincie Guangdong. Ochorel 29. októbra a v súčasnosti je v nemocnici v stabilizovanom stave. Druhou je 64 – ročná pacientka z provincie Zhejiang, ktorá je tiež hospitalizovaná, avšak jej stav je kritický. Obaja pacienti boli v kontakte s domácimi operencami, žena je farmárkou.

Do dnešného dňa SZO zaznamenala 139 laboratórne potvrdených prípadov infikovania ľudí vírusom vtáčej chrípky A(H7N9), z ktorých bolo 45 prípadov smrteľných. V súčasnosti je šesť pacientov hospitalizovaných a 88 je práceneschopných. Do dnešného dňa sa spoľahlivo nepreukázal prenos infekcie z človeka na človeka.

Vláda Číny prijala opatrenia po línii epidemiologického dohľadu a kontroly. SZO zatiaľ nedala v tejto súvislosti odporúčania pre špeciálny skríning, ani nevydala obmedzenia pre cestovanie a obchod.

Autor: PK

Ilustračné foto: internet