Detské pieskoviská môžu byť rezervoárom nebezpečných chorôb

child-psychology

Pekné počasie láka na prechádzky vonku či v prírode, ktoré mnohé mamičky s deťmi spájajú aj s návštevami pieskovísk. V tých však môžu na vaše deti číhať rôzne nebezpečenstvá, na ktoré je dobré pamätať, aby ste sa vedeli vyhnúť prípadným problém či rozpoznať ochorenia, ktorými sa tam dieťa môže nakaziť.

„V rámci prevencie voči týmto nákazám je dôležité venovať pozornosť preventívnym opatreniam. Rodičia by mali dbať na to, aby deti dodržiavali základné hygienické návyky a rešpektovať pokyny pediatra, pokiaľ ide o očkovanie dieťaťa. Zvieratá je potrebné pravidelne odčervovať a absolvovať s nimi všetky povinné očkovania,“ upozorňujú odborníčky Odboru hygieny detí a mládeže z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Baktérie, parazity, vírusy
Zdravotné riziká z pieskovísk možno rozdeliť do dvoch skupín – mikrobiálne a mechanické. V rámci mikrobiálneho rizika sa pri nedostatočnej hygiene deti môžu na pieskoviskách nakaziť rôznymi nepríjemnými bakteriálnymi, parazitárnymi a vírusovými ochoreniami.

Pri toxokaróze, ktorej pôvodcom je škrkavka psia a mačacia, ide o parazitárne ochorenie. „Prenos je možný hlavne vo vonkajšom prostredí, kde dochádza k vylučovaniu vajíčok v truse zvierat a dieťa sa nakazí vajíčkami škrkaviek v znečistenom piesku. Škrkavka poškodzuje vnútorné orgány, ako je črevo, pečeň, obličky, pľúca a zároveň vylučuje toxíny, ktoré poškodzujú organizmus,“ vysvetľuje ÚVZ SR.

Parazit Toxoplazma gondii zase vyvoláva ochorenia nazvané toxoplazmóza. Zdrojom nákazy je mačací trus. Dieťa sa nakazí špinavými rukami prostredníctvom vajíčok toxoplazmy. Ochorenie prebieha zvyčajne bezpríznakovo a prejaví sa až v dospelosti vo forme uzlinovej, očnej, mozgovej, respektíve gynekologickej. U tehotných žien infekcia vyvoláva ťažké poškodenie plodu, ale aj potrat, upozorňujú odborníčky.

Ďalším „pieskoviskovým“ ochorením je Giardióza vyvolaná prvokom Giardia intestinalis. Prameňom pôvodcu nákazy je rovnako mačka. Ochorenie sa prenáša cystami prvoka a prejavuje sa tráviacimi ťažkosťami u detí.

Baktérie Shigeĺla dysenteriae spôsobujú Shigelózu. Dostanú do úst dieťaťa špinavými rukami. Ochorenie sa prejavuje horúčkou, nevoľnosťou, zvracaním, bolesťami brucha a vodnatými hnačkami. Dieťa tak ohrozuje najmä dehydratácia.

Rovnako nepríjemná môže byť salmonelóza, ktorého pôvodcom je baktéria Salmonela enteritidis.„Najzraniteľnejšou skupinou sú malé deti, ktoré sa infikujú pri hraní sa v piesku. Ochorenie prebieha pod obrazom vodnatých hnačiek, vysokých teplôt a bolestí hlavy,” približuje ÚVZ SR.

Pozor na ihly
Riziká z mechanického poškodenia predstavujú najmä poranenia injekčnými ihlami alebo rozbitým sklom. Okrem mechanického poranenia dieťaťa hrozia najmä závažné vírusové infekcie – vírusové hepatitídy a HIV. Nakoľko vírus HIV je citlivý na vonkajšie prostredie, nehrozí pri poranení injekčnou striekačkou vysoké riziko infekcie.

„Naopak, vírusy hepatitídy typu B sú 100-krát infekčnejšie ako HIV a nakaziť nimi sa dá aj niekoľko týždňov zaschnutou krvou. Najnebezpečnejší je vírus hepatitídy typu C, vyvolávajúci závažné ochorenie, ktoré často prechádza do chronicity a je nevyliečiteľné,“ varujú odborníčky ÚVZ SR.

V prípade mechanického poranenia dieťaťa napríklad znečistenou injekčnou striekačkou treba podľa nich ranu ošetriť a dezinfikovať a informovať pediatra, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.

Zdroj: TASR

Foto: archív redakcie