Dlh zdravotníckych zariadení dosiahol na poistnom takmer 114 mil. eur

Zdravotnícke zariadenia dlhovali Sociálnej poisťovni (SP) ku koncu októbra na poistnom takmer 114 miliónov eur. Od minuloročného decembra ich dlh narástol o 27,6 milióna eur. Vyplýva to z informácie o vývoji pohľadávok Sociálnej poisťovne (SP) pre vládu.

Dlh zdravotníckych zariadení v pôsobnosti MZ SR dosiahol výšku 76,8 milióna eur. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa zvýšil o 2,3 milióna eur. S neuhradenými dlhmi sa v súčasnosti trápia Univerzitná nemocnica Bratislava, Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Bratislava a Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta Banská Bystrica.

Voči SP majú transformované zdravotnícke zariadenia dlh vo výške 37,2 miliónov eur. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom je to o 731.000 eur viac. SP v súčasnosti eviduje 10 transformovaných zdravotníckych zariadení s dlhom: Nemocnicu s poliklinikou v Považskej Bystrici, Nemocnicu s poliklinikou Dunajská Streda, a.s., Nemocnicu A. Wintera, n.o., Piešťany, Nemocnicu s poliklinikou Nové Mesto nad Váhom, n.o., Nemocnicu s poliklinikou Myjava, Nemocnicu s poliklinikou Ilava, n.o., Liptovskú nemocnicu s polikliniku MUDr. Ivana Stodolu Liptovský Mikuláš, Všeobecnú nemocnicu s poliklinikou, n.o., Veľký Krtíš a Špecializovanú nemocnicu pre ortopedickú protetiku Bratislava, n.o.

K 31. októbru eviduje SP celkovo 20 zdravotníckych zariadení s dlhom. Päť z nich je v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR a 15 je transformovaných zdravotníckych zariadení.

Zdroj: TASR

Foto: TASR